Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Beschimmeld graan mag in Vlaanderen naar vergister

Organische afvalstoffen die zijn besmet met mycotoxinen mogen in Vlaanderen voortaan naar de vergister en hoeven niet langer te worden verbrand.

Dat is vooral van belang voor de graansector, omdat dit jaar de ziektedruk door schimmels groter is dan in andere jaren.

De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij Ovam adviseerde tot nu toe om verontreinigde grondstoffen uit voorzorg te verbranden. Mycotoxinen zijn natuurlijke gifstoffen die door schimmels worden geproduceerd.

Organisch afval

Ovam vindt het vergisten van verontreinigde partijen grondstoffen duurzamer dan verbranden. Ovam stuurt het beleid bij, omdat de Universiteit van Gent heeft aangetoond dat de verontreiniging met mycotoxinen geen invloed heeft op de methaanproductie in een vergister. Bovendien worden de mycotoxinen tijdens het vergistingsproces afgebroken.

Vlaanderen telt ongeveer veertig grote biogasinstallaties met een totale verwerkingscapaciteit van 2,6 miljoen ton per jaar. Hun aanvoer bestaat voor 60% uit organisch afval.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wie heeft dat onderzoek van de universiteit van Gent betaald? Heeft die betaler voordeel van de uitkomst? Wat is het prijsverschil tussen verbranden en vergisten; en wie profiteert daar van? Waarom werden vorig jaar de mycotoxinen niet afgebroken en nu wel? Wie wil het digistaat nog op het land brengen? Graag iets meer diepgang.

  • John*

    dit is toch aan alle kanten duurzamer? de mineralen komen zo weer terug op t land voor een volgende oogst die misschien wel lukt.. wat ik me eigenlijk afvraag is of misschien niet verstandig is om alle mest te hygieniseren? ziektekiemen en onkruidzaden leggen dan t loodje en dat lijkt me aan alle kanten gezond voor de bodem.

Of registreer je om te kunnen reageren.