Akkerbouw

Nieuws

Poolprijs peen Agrifirm Plant op €117 per kist

Agrifirm Plant realiseerde in de pool voor winterpeen een gemiddelde prijs van €117 per kist. De prijzen varieerden door kwaliteitsverschillen sterk; van €91 tot €137 per kist.

De gemiddelde prijs is lager dan vorig jaar, toen de opbrengst €140 per kist was. “In oogstjaar 2014 liep in de tweede helft van het bewaarseizoen de prijs erg hoog op tot meer dan €200 per kist, dat gebeurde afgelopen jaar niet”, zegt poolbeheerder Hendrik Eerkens van Agrifirm Plant.

De prijs is echter een stuk hoger dan over oogst 2013, toen de gemiddelde poolprijs bleef steken op €60 per kist.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen waren afgelopen herfst zeer hoog gespannen, reflecteert de coöperatie die ’s lands enige peenpool samen met Dutch Carrot Group (DCG) organiseert. “Door een stagnerende vraag naar peen, kwamen de prijzen echter onder druk te staan. Vanaf de derde week van januari tot en met de derde week van april zakten de prijzen wekelijks iets. Voor goede partijen kwam de prijs zelfs iets onder €100 per kist. Eind april verbeterde de marktstemming, waardoor de prijzen in mei aantrokken naar ruim €150 voor een kist kwaliteitspeen."

De bewaarbaarheid van de peen viel echter tegen. Zwarte vlekken kwamen veel voor, ook in teeltgebieden waar dat normaal gesproken geen probleem is.

Desalniettemin is het resultaat van de pool boven de gemiddelde beursnotering uitgekomen. “Een mooi resultaat dat tot stand kwam doordat DCG dankzij haar brede klantenkring in een moeilijke markt voldoende kansen wist te creëren voor de afzet van gewassen en verpakte peen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.