Akkerbouw

Nieuws 15 reacties

AH en Jumbo pakken middelengebruik aan

Albert Heijn en Jumbo willen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de teelt van aardappelen, groente en fruit aanpakken. Ze verplichten Nederlandse telers vanaf 2019 Milieukeur-gecertificeerd te zijn en zetten in op meer biologisch en meer Nederlands product.

Albert Heijn maakte afspraken met Natuur en Milieu, Jumbo met Greenpeace. Samen zijn Albert Heijn en Jumbo goed voor circa 55% marktaandeel in Nederland. De ketens lagen onder meer in radiospotjes onder vuur van NGO's vanwege hun 'bijdrage' aan bijensterfte.

Meer biologisch

Albert Heijn wil de 28 pesticiden die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu vóór 2019 uitfaseren. Ook vergroot de keten het aanbod biologische producten. Met bijna 1.500 producten is Albert Heijn in Nederland al leidend in de afzet van biologische producten.

Het aandeel biologisch in het schap wordt vergroot voor aardappelen, fruit, uien en andere groenten. Jumbo zegt het aandeel biologische producten te willen verdubbelen tot verdriedubbelen ten opzichte van de huidige afzet.

Meer Nederlandse inkoop

Daarnaast streeft Albert Heijn naar zoveel mogelijk inkoop uit Nederland en de Nederlandse grensstreek, om daarmee de transportkilometers te verlagen.

Daarbij belooft de keten lange termijn inkoopcontracten en schrapt de keten een aantal gangbare producten.

Jumbo wil, om investeringen in duurzamere productie mogelijk te maken, telers steunen met langetermijnafspraken en een daarbij horende inkoopprijs.

Laatste reacties

  • agro1

    in dit verband is trouwens de versafdeling van LIDL een aanrader.

  • Henk Tennekes

    Het is te hopen dat alle winkelketens dit voorbeeld zullen volgen. Daarmee wordt ook een signaal afgegeven naar de overheid en chemische industrie dat agro-ecologie de toekomst heeft. Jane Goodall heeft ooit gezegd dat we eens op dit donkere tijdperk van de landbouw terug zullen kijken en het hoofd zullen schudden. Hoe konden we in godsnaam denken dat het een goed idee is voedsel met gif te produceren ?

  • Henk Tennekes

    Toevoeging. De pesticiden lobby doet er goed aan zich te realiseren dat macht van het volk uitgaat. Je kunt in Den Haag en Brussel lobbyen tot je een ons weegt, maar je kunt je wil niet opleggen aan een bevolking die behoefte heeft aan voedsel zonder residuen van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.

  • mtseshuis

    Tjonge jonge wat een onverstand... Nou ja, die biologische telers worden tegen die tijd ook wel zo uitgeknepen dat die dan ook wel anders piepen... We zullen maar zeggen, de consument vertelt het wel tegen die tijd en WIJ worden straks allemaal een rad voor ogen gedraaid met zogenaamd biologisch voedsel uit verweggistan, want wie gaat dat nou controleren...

  • Bloemestein

    Juist, MtsEshuis, nog niet zolang geleden lagen er Israelische piepers in het schap bij Appie H, terwijl er hier al nieuwe gerooid werden. Wat te denken van groente uit Afrikaanse landen, Wie controleert daar de middelen?

  • kees.hanse1

    Als ik hoor wat er in de biologische landbouw allemaal gespoten wordt!! Zijn dan mss geen chemische middelen maar na ik begrijp zit er ook rotzooi bij. Nederland zal eerst een ander beheer moeten ontwikkelen voor onderhoud van bermen natuurgebieden enz. We lopen zoals het nu gaat zelfs al onder het onkruid. nou ik feliciteer je als je over een paar jaar je gewas op biologische wijze schoon mag houden. Zou zo maar kunnen dat met overstappen op biologisch de voedselvoorziening voor de als maar groeiende wereld bevolking erg in gevaar komt.

  • A1967

    Wie heeft gecontroleerd hoeveel biologische producten bij AH en Jumbo in de schappen liggen, ik geloof helemaal niets van de aantallen die hier genoemd worden. Dan is dit niets anders dan een marketing truc

  • A1967

    Kees.hanse. wat word er dan gespoten, en waar?

  • boer drenth

    Wij gaan allemaal op biologische toer .En dan allemaal de aardappelen afbranden op ongeveer 15 juli. Opbrengst ongeveer 15 ton in de maat per ha. Fantasties. Ga zo door.

  • pinkeltje

    Wat er gespoten wordt? Onder andere Serenade voor schimmelbestrijding en Contans tegen sclerotinia, Tercol tegen emelten en ritnaalden, bladmeststoffen. Waar? Waarschijnlijk bij vrijwel iedere biologische akkerbouwer. Er zijn meerdere loonwerkers die een aparte spuitmachine voor de biologische landbouw hebben aangeschaft.

  • vandenbrandcv1

    Dat hebben de kippenboeren al meegemaakt, eerst alles aanpassen voor dierenwelzijn, mens en maatschappij en nu bedankt in VGO onderzoek voor teveel fijnstof

  • henk 60

    Lees de kollum van Adrie noordam van een paar weken geleden in de boerderij eens. Die had een duidelijke visie heel de wereld zonder kunstmest en zonder gbm. Zouden Greenpeace, natuur en milieu en consorten de verantwoording daar voor durven nemen (miljoenen doden door voedsel gebrek waarschijnlijk de armsten onder ons) Jongens gooi de emotie eens uit de discussie denk na 10 liter water achter elkaar opdrinken is ook dodelijk.

  • WGeverink

    Tja boer drenth/henk60. Je kan geen voedsel gaan verbouwen voor mensen die het niet kunnen betalen. En als er meer verdiend wordt door 15 ton kleine aardappelen van het land te halen in plaats van 40 ton grote is dat de manier! Tegenwoordig pakt de politiek het heel handig aan. Gooi alle grenzen open en zorg dat de productie niet gestuurd kan worden. Op die manier werken zich de producenten elke dag te pletter en weten de overheden zeker dat het voedselpaket altijd voor de allerlaagste prijs verkrijgbaar zal zijn.

  • breukers1

    Beste Henk Tennekes. Zolang er nog vanuit gegaan wordt dat er voedsel geproduceerd wordt met gif zullen de voor en tegenstanders, van (100%verantwoord0 gangbaar- en biologisch geproduceerd, nog vele pagina's met elkaar bekritiserend gezwets vullen. Dankzij de gangbare landbouwpraktijken kan iedere consument gebruik maken van een breed en betaalbaar voedselpakket. We zitten met ongeveer 16 miljoen mensen op een plek wereldkundig gezien ter grote van een 2 euro munt. Dit zijn milieutechnisch verantwoord ook veel te veel!!!. Misschien een volgend discussiepunt.

  • lauran

    Niet schoppen, maar in gesprek blijven ik denk dat er nieuwe mogelijkheden liggen maar dan moeten alle artikels welke niet aan deze eisen voldoen uit het schap.
    Want ze kunnen het niet maken dat wij bepaalde middels niet meer gebruiken en dan deze groente en fruit uit het buitenland halen. Terug naar de natuur geen verse boontjes uit Afrika in de winter of asperges uit zuid Amerika. Maar gewoon weer getijden groente.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.