Akkerbouw

Nieuws

Roemenië wil regionale graanmacht in Oost-Europa

Roemenië wil samen met Hongarije, Oekraïne, Moldavië en Bulgarije komen tot een regionale graanmarkt.

Roemenië heeft het plan een regionale graanmarkt op te zetten met Hongarije, Oekraïne, Moldavië en Bulgarije. Het plan is afkomstig van de Roemeense premier Dacian Ciolos, de voormalige EU-commissaris voor de landbouw. Roemenië wil met de samenwerking een grotere marktmacht realiseren op de Europese graanmarkt. De graanmarkt wordt nu vooral gedomineerd door Frankrijk en Duitsland.

Roemeense landbouwgrond niet optimaal benut

Volgens het Dutch Romanian Network (DRN) heeft Roemenië ongeveer 13 miljoen hectare landbouwgrond, waarvan de productiecapaciteit nog niet optimaal wordt benut. Ciolos wil de productiviteit verhogen door investeringen in technologie en de verwerking van graan. Volgens de DRN biedt dit kansen voor de Nederlandse agrarische sector. De DRN is een platform van Nederlandse ondernemers die handelscontacten onderhouden in Roemenië en andersom.

Of registreer je om te kunnen reageren.