Akkerbouw

Nieuws 2148 x bekeken

Regen in Argentinië duwt sojaprijs omhoog

De akkerbouwers in Argentinië zien hun gewassen op 1,5 miljoen hectare landbouwgrond verloren gaan door overvloedige regen. Argentinië kan daarom veel minder soja en mais exporteren. Dat duwt de prijzen omhoog. De sojaprijs op de termijnmarkt in Chicago ligt nu 25% hoger dan begin dit jaar.

Op de termijnmarkt in Chicago noteerde sojabonen (julicontract) woensdag tijdens de handelsdag boven de $10,90 per bushel (€352 per ton). Dat is de hoogste notering in anderhalf jaar. Het zijn niet alleen de overstromingen in Argentinië die de sojaprijs ondersteunen, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Maar dat speelt wel een rol. Anderhalf miljoen hectare is heel veel land. Daarnaast blijft China veel sojabonen kopen. Het land importeert dit seizoen 82 miljoen sojabonen. Ter vergelijking: tien jaar geleden was de EU de grootste importeur ter wereld met een import van 17 miljoen ton. China verlaagt de interventieprijs voor mais om telers te bewegen over te stappen van mais naar sojabonen. Maar dat effect is pas volgend seizoen zichtbaar. Daarnaast is het droog in Brazilië. Dat drukt daar de sojaproductie."

Schommelende prijzen

De sojaprijs schommelt sterk, constateert de RVO-woordvoerder. "Er zijn maar drie landen die veel soja exporteren. Dat zijn de VS, Brazilië en Argentinië. Als in één van de landen wat gebeurt, heeft dat een sterke invloed op de sojaprijs."

De gestegen sojaprijs houdt ook de maisprijs in de benen, ondanks dat de wereld genoeg mais beschikbaar heeft. Daar spelen meer factoren een rol, zegt de RVO-woordvoerder. "Het is erg droog in Afrika, waar heel veel mais wordt verbouwd. En Argentinië produceert minder mais."

Wasde-rapport

De tegenvallende sojaproducties van Argentinië en Brazilië zijn terug te vinden in de eerste Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (Usda) voor volgend seizoen 2016/2017. Door de gedaalde productie van dit seizoen krimpen de voorraden aan het begin van het nieuwe seizoen. De Rabobank vindt de prijsstijging bij sojabonen echter te fors. "De soja voor het nieuwe seizoen 2016/2017 wordt in Zuid-Amerika pas over een paar maanden gezaaid. Het is te vroeg om nu al een betrouwbare schatting te geven over het effect op de prijs", melden de Rabo-analisten in een reactie op de Wasde-prognose. "Bij het uitblijven van een serieus weerprobleem in het nieuwe seizoen, zullen de Chicago-noteringen weer dalen."

Het Wasde-rapport is neutraal voor de maisprijs, stellen de Rabo-analisten. De soja- en maisprijzen houden die van tarwe op peil, verwacht de Rabobank. "Ondanks dat de tarwevoorraad in het nieuwe seizoen een nieuw record bereikt."

Of registreer je om te kunnen reageren.