Akkerbouw

Nieuws

Rabo: wereldhandel graan en oliezaden fors gegroeid

De wereld verhandelt steeds meer granen en oliezaden. De waarde in geld is daarentegen gedaald, blijkt uit een analyse van Rabobank Food & Agribusiness Research.

Volgens de Rabo-analisten is 530 miljoen ton graan en oliezaden geëxporteerd in seizoen 2010/2011. Dat was 678 miljoen ton in dit seizoen 2015/2016. Dat is een groei van bijna 150 miljoen ton, oftewel 28%. Ondanks dat veel meer granen en oliezaden over de wereld worden getransporteerd, is de waarde gedaald door de lage prijzen. De Rabobank schat de waarde van de wereldhandel op $200 miljard (€177 miljard). Dat is 15% minder dan in 2010/2011.

Wereldhandel

De Rabobank verwacht dat de wereldhandel in graan en oliezaden verder toeneemt. De landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten zijn voor hun economische groei afhankelijk van de import van grondstoffen. Het aandeel van Zuid-Amerika in de wereldhandel blijft verder groeien, verwacht de Rabobank.

De Verenigde Staten exporteert dit seizoen 133 miljoen ton graan en oliezaden en blijft daarmee de grootste exporteur in de wereld. Maar de Amerikaanse export daalde sinds 2010/2011 met ruim 6% door de waardestijging van de dollar. De landen met zwakke munten nemen meer plek in op de wereldmarkt. De export van Brazilië groeide in die vijf jaar met 80%. De EU wist 42% meer graan en oliezaden te slijten aan andere landen. Voor de voormalige Sovjet Unie (vooral Rusland en Oekraïne) is die stijging zelfs 170%.

Bij de importerende landen valt op dat China in vijf jaar 73% meer graan en oliezaden koopt op de wereldmarkt. Het Midden-Oosten moest 32% meer graan en oliezaden importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.