Akkerbouw

Nieuws 1317 x bekeken

Sensus wil dat telers deelnemen aan cichoreimonitor

Cichoreiverwerker Sensus wil dat telers deelnemen aan Cimone, de cichoreimonitor en het teeltregistratieprogramma van Sensus dat draait in Crop-R. De telers die daar aan meedoen krijgen daarom over teeltjaar 2016 een stimuleringspremie van €1 per ton afgeleverde cichorei.

Volgens René Schunselaar, manager Agro bij Sensus, is voor de gemiddelde teler door deelname aan de monitor veel meer te winnen dan die €1 per ton. Deelname geeft de teler meer inzicht in de effecten van de verschillende teeltmaatregelen op de opbrengst. Voor een goede evaluatie van de teelt is een volledige teeltregistratie nodig.

Grote opbrengstvariatie

Ook in 2015 zijn er grote verschillen vastgesteld tussen de individuele cichoreiopbrengsten. Deze grote variatie biedt aanknopingspunten voor verbetering.

Het huidige gemiddelde niveau logt op een opbrengst van 7 ton inuline per hectare, terwijl een praktijkopbrengst van 10 ton inuline per hectare mogelijk is. Het verschil in opbrengst vertegenwoordigd een waarde van ongeveer €1.400 per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.