Akkerbouw

Nieuws

Franse aardappelexport stabiliseert

Frankrijk heeft in de eerste zes maanden van het lopende seizoen 684.500 ton aardappelen kunnen exporteren. Dat is vrijwel evenveel als in het voorafgaande seizoen, maar nog altijd 12% onder het meerjarig gemiddelde.

"Deze eerste helft van de campagne 2015/2016 wordt vooral gekenmerkt door een terugkeer naar de fundamenten. De Franse uitvoer is vooral toegenomen naar onze historisch belangrijke klanten, Spanje, Italië en Portugal, waar de nationale voorraden te klein zijn om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Deze drie landen hebben ongeveer 2/3 van de totale export opgenomen", meldt het aardappelschap CNIPT in een overzicht over de periode augustus 2015 tot en met januari 2016.

Spanje blijft grootste afnemer

Spanje blijft veruit de grootste afnemer met 230.200 ton, dat is ruim 16% meer dan een seizoen eerder. Bovendien brachten die aardappelen aanzienlijk meer op met een gemiddelde prijs van €261 per ton, 53% hoger dan vorig seizoen. Spanje is geïnteresseerd in zowel wasgeschikte als niet wasgeschikte aardappelen met Mona Lisa, Melody, Marabel en Agata als meest in trek zijnde rassen.

Italië nam met 156.300 ton ruim 20% meer Franse aardappelen af, waarmee Frankrijk volgens het CNIPT ook de grootste buitenlandse leverancier in Italië is, voor ons land en Duitsland. België blijft op de derde plaats staan met 98.500 ton, ruim 7% minder dan in 2014/15, terwijl de uitvoer naar Portugal met 49.800 ton wel weer 43% hoger uitviel.

Uitvoer naar Duitsland op hetzelfde niveau

De uitvoer naar Duitsland lag over de verslagperiode met 30.300 ton op vrijwel hetzelfde niveau als vorig seizoen. In januari namen de Duitsers echter 23% minder Franse aardappelen af, wat volgens het CNIPT komt door de relatief hoge prijs van €580 per ton.

Verder duikelde de export naar Oost-Europa inclusief Rusland met 56% naar 22.800 ton, terwijl ons land met 16.150 ton ook 44% minder bij de Fransen kocht. "Op deze markten is Frankrijk nog altijd in directe concurrentie met Duitsland. De Duitse exporteurs profiteren niet alleen van de lagere prijzen, maar ook van goedkopere transportkosten", denkt het aardappelschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.