Akkerbouw

Nieuws

'Areaal vlas groeit 10% tot 15%'

Het vlasareaal groeit dit jaar met 10% tot 15% in Frankrijk, Nederland en België. Vorig jaar is 95.000 hectare geteeld in de 3 landen. Dat was al een groei van 16% ten opzichte van 2014. Nederland teelde vorig jaar 2.300 hectare vlas.

Er is veel vraag naar linnen, zegt secretaris David Kasse van de brancheorganisatie Vlas en Hennep.nl. "De vlasvezelprijzen zijn goed en de graanprijzen laag. Dat speelt vooral in Frankrijk, waar veel graan en vlas worden geteeld. Maar ook de bietenprijs is gedaald. Akkerbouwers kijken daar naar als ze hun bouwplannen invullen. Frankrijk, België en Nederland produceren zo'n 80 procent van alle lange vlasvezels in de wereld."

Langevezelprijs 13% hoger

De gemiddelde langevezelprijs lag van juli tot en met december vorig jaar 13% hoger dan in de dezelfde periode in 2014, meldt Vlas en Hennep.nl. Voor Nederland lag de gemiddelde lange vezelprijs in de laatste helft van 2015 op €2,30 per kilo met een spreiding van €1,90 tot €2,60. Gemiddeld wordt zo'n 1.100 kilo lange vezel geoogst van een hectare.

De prijsstijging van de lange vezels heeft twee oorzaken, zegt Kasse. "De dollarkoers is gestegen ten opzichte van de euro. De handel in weefsels en garen gebeurt in dollars. Daarnaast groeit de afzet van vlasvezels. Wij verwachten dat de prijzen goed blijven in de tweede helft van het seizoen. Er zijn weinig voorraden, terwijl de vraag groeit."

Kasse denkt dat de afzetmarkt een areaalgroei van 15% aankan. "Dan moeten de vlasverwerkers de vezels beheerst blijven afzetten op de markt. De verwerkers kunnen wat betreft capaciteit een groei van 15% aan. Maar als de areaalgroei gepaard gaat met een hoge opbrengst per hectare, dan zullen de verwerkers niet alle grondstof in één jaar kunnen weg werken."

Vlas is klein textielgewas

Vlas is een klein textielgewas. Volgens voorzitter Bart Depourc van de Europese vlas- en henneporganisatie CELC beslaat vlas minder dan 1% van de mondiale productie van textielvezels. "Door collectieve promotie moeten we ons product steeds opnieuw onder de aandacht brengen bij modeontwerpers, opleidingsinstituten en het grote publiek. De belangrijkste afnemer van vlasvezels, China, is een grote exporteur van garens. De prijzen daarvan zijn de laatste vijf jaar vrij stabiel, gerekend in dollars. Terwijl de hoeveelheid garens, die door China in deze periode geëxporteerd werd, met 50% steeg. Ook bij de export van geweven stoffen vanuit China waren de prijzen eveneens vrij constant."

Of registreer je om te kunnen reageren.