Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Verschillende planten bij elkaar sterker

Verschillende gewassen die samen een vegetatie vormen, groeien beter dan wanneer er maar één soort groeit. Ziekmakende schimmels verdwijnen als er veel biodiversiteit is.

Hierover vertelt Liesje Mommer donderdagmiddag in haar inaugurele rede als persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Plantenecologie en natuurbeheer aan Wageningen University. Ze deed onderzoek naar de rhizosfeer – micro-organismen die rond de wortels leven - van planten.

Schimmels verminderen

Haar ontdekking biedt kansen voor de landbouw, meldt Wageningen UR. Het aantal ziekmakende schimmels kan verminderen door de combinatie van verschillende plantensoorten op één akker (intercropping). Dat kan het gebruik van bestrijdingsmiddelen terugdringen. Bovendien leidt de diversiteit tot hogere opbrengst van de afzonderlijke gewassen. "Planten en schimmels spelen verstoppertje met elkaar", legt Mommer uit. "Als we de regels van het spel leren kennen, kunnen we ze toepassen en inzetten voor slimmere landbouwsystemen."

Eén reactie

  • koestal

    Veel was al bekend,dat is gewoon bemesten en grondbewerking en de planten laten groeien Dat technische verhaal staat de boer niet bij stil,het werk moet doorgaan. Dat is voor de geleerden.

Of registreer je om te kunnen reageren.