Akkerbouw

Nieuws 1106 x bekeken

Belgische aardappelvoorraad groter dan normaal

Belgische akkerbouwers hebben meer aardappelen op voorraad dan gebruikelijk in deze periode van het jaar. Dat blijkt uit de voorraadmeting van het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), die begin februari is gedaan.

De totale Belgische voorraad werd geraamd op 2,06 miljoen ton. Dit betekent dat ruim de helft (55%) nog in de schuur ligt. De laatste jaren lag dat percentage begin februari rond de 50%. De voorraad is 300.000 ton groter dan in de vorige vijf jaar.

Van de voorraad ligt 900.000 ton vrij (44%), wat evenveel is als het vijfjarig gemiddelde. De hogere voorraad is dus volledig afkomstig van de gecontracteerde aardappelen à 1,16 miljoen ton. In Wallonië liggen meer aardappelen onder contract (62%), in Vlaanderen is de verhouding vrij en onder contract gelijk.

De afzet verloopt vlot, schetst PCA. Tussen oogst en 1 februari is iets meer dan 2 miljoen ton afgeleverd. Dat ligt op de lijn van het vijfjarig gemiddelde. Wel betreft het minder vrije aardappelen en meer gecontracteerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.