Akkerbouw

Nieuws

Avebe wil meer reststromen als meststof erkennen

Aardappelzetmeelbedrijf Avebe wil meer aardappelreststromen laten erkennen als meststof.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Restproducten die ontstaan bij de verwerking van aardappelen en suikerbieten kunnen als meststoffen erkend worden. Hiervoor worden de reststoffen getoetst aan de algemene eisen voor meststoffen. De beoordeling wordt gedaan door de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet. Bij een positief advies van deze commissie wordt de stof toegevoegd aan de lijst van reststoffen die als meststof gebruikt kunnen worden. Op deze lijst staan al bijvoorbeeld schuimaarde uit de suikerbietenindustrie en ingedikt onteiwit aardappelvruchtwater uit de aardappelzetmeelindustrie.

Risico van verspreiding plantenziektekiemen

Een aantal reststromen van de aardappel- en suikerbietenindustrie zijn al erkend op deze lijst. Avebe heeft bij het ministerie aangeven graag meer stromen te erkennen als meststof. Het bedrijf bereidt een aanvraag voor een nieuwe stof voor. Hierbij wordt nadrukkelijk ook gekeken hoe het risico van de verspreiding van plantenziektekiemen beperkt kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.