Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Opnieuw GMO-aardappel toegelaten in VS

Opnieuw krijgt een genetisch gemodificeerde aardappel een teelttoelating in de Verenigde Staten.

Het gaat om de PPO_KO-aardappel van biotechbedrijf Calyxt. De aardappel is minder gevoelig gemaakt voor stootblauw doordat Calyxt een bepaald gen in de plant heeft uitgeschakeld. Het Amerikaanse overheidsbureau Aphis, onderdeel van het ministerie van landbouw USDA, vindt het niet nodig dat de PPO_KO-aardappel de toelatingsprocedure volgt die geldt voor GMO-gewassen, omdat geen genen van buiten zijn toegevoegd aan de gemodificeerde aardappel. De meeste GMO-gewassen zijn genetisch veranderd doordat genen van buiten zijn ingebracht.

Minder tarra

De PPO_KO-aardappel zorgt voor een vermindering van de tarra bij de verwerkers, zegt directeur Federico Tripodi van Calyxt in een interview met Capital Press. Volgens hem wordt gemiddeld 5% van de frites en chips afgekeurd vanwege bruinverkleuring door stootblauw. Calyxt zoekt partners om de GMO-aardappel te gaan telen in de VS. Tripodi is sinds mei dit jaar directeur van Calyxt. Daarvoor werkte hij bij agroconcern Monsanto.

In 2014 kreeg Calyxt al een teeltoelating voor een andere GMO-aardappel, die minder van het kankerverwekkende acrylamide produceert als het product te heet wordt gebakken. Deze GMO-aardappel wordt nu getest in veldproeven.

Kritisch over GMO

Het Center for Food Safety is kritisch op genetisch gemodificeerde gewassen en vindt het een verkeerde beslissing van de Aphis. Volgens analist Bill Freese heeft Calyxt het gen onklaar gemaakt waarmee de plant het enzym polyfenol produceert. “Het enzym maakt planten weerbaarder tegen ziekten. Calyxt heeft niet onderzocht welke gevolgen dit heeft. Wellicht dat aardappelopslag van deze GMO-planten ziektes verspreiden. En wie weet wat voor andere genen nog onklaar worden gemaakt als dit specifieke gen wordt vernietigd.”

Teelttoelating

Calyxt erkent de relatie tussen het enzym en de ziekteresistentie. Maar volgens het bedrijf zijn zes genen in de aardappel verantwoordelijk voor de productie van het enzym. Calyxt heeft er één buiten werking gesteld. De andere vijf helpen nog steeds mee de plant gezond te houden.

Vorig jaar kreeg verwerker J.R. Simplot een teelttoelating voor de Innate-aardappel in de VS, die ook minder gevoelig is voor stootblauw en minder acrylamide produceert. Maar hierbij is ook gebruik gemaakt van genen van buiten, waardoor de Innate de toelatingsprocedure voor GMO-gewassen heeft doorlopen. De Innate mag sinds 2015 worden geteeld in de VS en sinds dit jaar in Canada.

Beheer
WP Admin