Akkerbouw

Nieuws 2894 x bekeken

Tijd dwingt Zeeuwse aardappeltelers tot zout beregenen

Voor veel Zeeuwse aardappeltelers begint te tijd te dringen. Op diverse plekken zitten de aardappelen nog in de grond, omdat deze na de langdurige droogte zo droog en hard is, dat het product beschadigt als het wordt gerooid.

Tegelijkertijd worden de nachten steeds kouder en dreigt er vorst. Nood breekt wet, telers gaan beregenen met brak of zout water. Zoals Jacco op ’t Hof in Ellewoutsdijk op de onderstaande foto.

Op Walcheren, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland staan procentueel nog de meeste aardappelen in de grond, vertelt Jeroen Willemse van adviesbureau Delphy. “Steeds meer akkerbouwers wagen de stap om te beregenen met zout water. Ze beseffen dat het risico op slechte oogstomstandigheden toeneemt. En zeker met het oog op de blauwgevoeligheid moet alles wat je doet, goed gebeuren.”

Kalk als alternatief

Delphy adviseert om, in de gevallen waar met zout water is beregend, direct na de oogst gips uit te rijden, om het natrium uit het zout te neutraliseren. “Natrium verslechtert de bodemstructuur voor meerdere jaren. Het hecht zich aan de kleideeltjes en spoelt dus niet uit. Kalk is het alternatief, dat verbetert de structuur.”

Oogst wel ver gevorderd in Zeeuws-Vlaanderen

Niet overal is het kommer en kwel in het droge Zeeland. De meeste aardappelen staan in Zeeuws-Vlaanderen, schetst Willemse, en daar is de oogst dankzij de beregeningsmogelijkheden ver gevorderd. Op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard wordt volop gerooid.

Of registreer je om te kunnen reageren.