Akkerbouw

Nieuws 7631 x bekeken

Avebe ontvangt partij met recordgehalte zetmeel

Avebe ontving deze campagne een partij zetmeelaardappelen met 27,8% zetmeel. Dat is een record. Gemiddeld ligt het zetmeelpercentage de laatste jaren rond de 20%.

In de eerste weken van deze campagne ligt het zetmeelgehalte iets boven het gemiddelde, zegt een woordvoerder. “Daartegenover staan wel lagere knolopbrengsten. We krijgen minder tonnen aardappelen aangevoerd.”

Een zetmeelpercentage van bijna 28% heeft Avebe niet eerder geregistreerd, zegt de woordvoerder. “Wel hebben we dit jaar meerdere vrachten ontvangen met meer dan 25% zetmeel. Dit betreft onder andere het ras BMC, maar ook Altus en Seresta laten hoge zetmeelgehaltes zien.”

BMC veelbelovend nieuw ras

BMC is een nieuw ras en draait mee in het programma voor raswaardebepaling. "Dat is een programma waarin nieuwe veelbelovende rassen in een vroeg stadium op kleine schaal worden geteeld. Op die manier doen telers ervaring op met nieuwe rassen en weten we al in een vroeg stadium wat we kunnen verwachten van eventuele nieuwkomers", ligt de woordvoerder van Avebe toe.

Het zetmeelgehalte is een van de prestatiecomponenten die de aardappelprijs bepalen, aldus de woordvoerder. “Hiervoor hanteren we een staffel, waarbij leden een toeslag ontvangen voor zetmeelpercentages boven de 19%. Beneden de 19% wordt een korting verrekend. Voor de hoge zetmeelpercentages, zoals in het geval van BMC, bedraagt de toeslag ruim €34 per ton aardappelen.”

Partij komt van akkerbouwers Mencke in Barger-Compascuum

De partij BMC is geleverd door de akkerbouwers Berend en Elice Mencke in het Drentse Barger-Compascuum. Zij hebben het ras ook gekweekt samen met het Avebe-kweekbedrijf Averis Seeds. Berend Mencke: “De opbrengst is wel wat lager met ongeveer 47 ton per hectare.”

Of registreer je om te kunnen reageren.