Akkerbouw

Nieuws 1566 x bekeken

Schrappen heffing jaagt export Argentinië aan

Het schrappen van de heffingen jaagt de export van Argentinië aan. De exportheffingen werden op 17 december op nul gezet. In de laatste drie dagen van december werd meer graan en soja geëxporteerd dan in de hele maand november, meldt financieel persbureau Bloomberg.

De nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri verlaagde op 17 december de exportheffingen op sojabonen en sojaproducten. Alle andere exportheffingen, onder andere op tarwe en mais, werden geschrapt. Volgens Bloomberg verkochten de Argentijnse akkerbouwers in de laatste drie dagen van het jaar volop graan en oliezaden, die bij export $752 miljoen opbrachten. Dat is 4 procent van de totale exportwaarde van graan en oliezaden over heel 2015. Die bedraagt $20 miljard. Dat is 17 procent minder dan in 2014 en de kleinste exportwaarde in zes jaar. In 2011 bereikte de export van graan en oliezaden een record van $25,1 miljard. De exportheffingen werden ingesteld door voorgaande presidenten om voedsel goedkoop te houden en om inkomsten te genereren voor de overheid.

Koers

Macri liet ook de koers van de Argentijnse peso los. Dat leidde op 18 december tot een devaluatie van 43 procent, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Buenos Aires. Dat is de grootste devaluatie in één dag in 14 jaar. Argentinië is de grootste exporteur van sojaproducten in de wereld en een grote exporteur van sojabonen, mais en tarwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.