Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

WUR wil genen en aardappelen uit DuRPh behouden

Wageningen – Wageningen UR vraagt €130.000 voor vijf jaar aan de overheid om de resistentiegenen en cisgene aardappelen uit het DuRPh-project te bewaren. Het ministerie van Economische Zaken heeft de subsidie afgewezen.

De overheid stak gedurende tien jaar €10 miljoen in het DuRPh-project. Wageningen UR is er in die tijd geslaagd om zonder klassieke veredeling resistentiegenen uit wilde aardappelplanten in bestaande rassen in te bouwen, zodat de planten niet meer worden aangetast door phytophthora. Op het proefveld van het DuRPh-project zijn vrijwel alle cisgene aardappelen vrij gebleven van de aardappelziekte. Het project loopt dit jaar af. WUR wil de verzamelde resistentiegenen en de aardappelen behouden voor de toekomst, zei onderzoeker Anton Haverkort woensdag op de slotbijeenkomst van het project. "Dat kost zo'n €30.000 per jaar. Maar de overheid wil dat na tien jaar financiering het bedrijfsleven het stokje overneemt."

Kweekbedrijven zijn terughoudend

De aardappelkweekbedrijven zijn echter terughoudend, zegt Haverkort. "Ze zien de voordelen van de cisgene techniek die we toepassen. Daarbij worden geen soortvreemde genen in de aardappel gebracht. Maar de Europese wetgeving ziet cisgenese nog steeds als genetische modificatie, met alle bijbehorende moeilijke toelatingsprocedures en lastige discussies. Er zijn wel bedrijven uit binnen – en buitenland die nauw betrokken zijn bij het DuRPh-project. Zodra cisgenese in de wetgeving wordt beoordeeld als een klassieke veredelingstechniek, gaan zij daar gebruik van maken."

Eén reactie

  • info36

    Een weekje geen bonus voor een bankbaas en je hebt het al terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.