Akkerbouw

Nieuws 1120 x bekeken

Franse aardappeloogst bijna miljoen ton lager

Parijs – De Franse oogst aan consumptie-aardappelen zal dit seizoen uit komen rond de 5,256 miljoen ton. Dat is 933.000 ton ofwel ruim 15 procent minder dan de overvloedige opbrengst van vorig seizoen, maar nog wel vrijwel evenveel als het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

Dat is de laatste schatting van de dienst statistiek van het ministerie van landbouw. De daling vergeleken bij vorig jaar is vooral te wijten aan de lagere opbrengst per hectare. Kwam die vorig seizoen nog op bijna 50 ton uit, nu ligt het gemiddelde op 43,4 ton per hectare. Daarnaast is ook het areaal van 121.000 hectare zo'n 3.000 hectare minder dan in 2014.

Suikerbieten fors minder

Ook bij suikerbieten komt de oogst in Frankrijk lager uit. Het ministerie gaat uit van bijna 32 miljoen ton, dat is 16 procent minder dan vorig jaar, maar ook ruim 9 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij bieten is sprake van een combinatie van een kleiner areaal en een flink lagere gemiddelde opbrengst. Deze komt uit rond de 81,7 ton per hectare terwijl de opbrengst vorig seizoen nog 93,1 ton per hectare bedroeg.

Mais -27 procent

Het warme en droge weer heeft de meeste schade aangericht bij mais. Daar wordt de oogst nu geschat op 13,7 miljoen ton, dat is 27 procent minder dan de recordopbrengst van vorig jaar, maar ook 13 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Eerder kwam het ministerie tot 13,2 miljoen ton, dus uiteindelijk is toch nog van enig herstel sprake geweest. Naast het minder gunstige weer speelt ook de krimp van het areaal met met bijna 200.000 hectare naar 1,65 miljoen hectare bij mais een belangrijke rol. Ook zonnebloemen, een bekende verschijning in de Franse velden, leveren minder op. De oogst wordt nu geschat op een kleine 1,3 miljoen ton wat ruim 18 procent minder is dan in 2014.

Recordoogst tarwe, prijzen onder druk

Het beste nieuws komt nog steeds van de tarwevelden. Kwam het ministerie voor zachte tarwe eerst al op een recordoogst van 40,2 miljoen ton, nu is dat cijfer nog eens opgewaardeerd naar 40,8 miljoen ton. Een andere bron, de International Grain Council, durft de Franse oogst zelfs al op 41 miljoen ton te schatten. Door het voor dit gewas gunstige weer ligt de gemiddelde opbrengst op 7,9 ton per hectare vergeleken bij net 7,5 ton vorig seizoen. Ook harde of durhum tarwe laat met 1,8 miljoen ton een uitstekend resultaat zien. Een gevolg is wel dat de Franse silo's uitpuilen van het graan. Verschillende graancoöperaties hebben de afgelopen weken al meegedeeld dat ze er geen korreltje meer bij kunnen hebben. Bovendien staan, zoals te verwachten, door de steeds hogere oogstcijfers de tarweprijzen in Frankrijk flink onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.