Akkerbouw

Nieuws 2649 x bekeken 1 reactie

Egypte vindt Franse tarwe nog te duur

Caïro – Egypte vindt Franse tarwe nog steeds te duur, ondanks dat de Franse leveranciers de prijs flink hebben verlaagd. Het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc koopt in de laatste tender 170.000 ton Russische tarwe voor $178,64 per ton exclusief transportkosten.

Het Franse handelshuis Soufflet bood de tarwe aan voor $174,74, $11 goedkoper dan een week eerder. Dat is weliswaar goedkoper dan het Russische bod, maar inclusief vrachtkosten is de Russische tarwe net even lager geprijsd, meldt nieuwssite Agrimoney. Rusland heeft een zeer goede oogst achter de rug, waardoor veel tarwe beschikbaar is voor de export.

Dit is een tegenslag voor de Franse exporteurs. Nu de Franse tarwe is geoogst, liggen de silo's overvol. Frankrijk heeft bovengemiddeld veel tarwe van het land gehaald. De graancollecteurs in Rouen en Duinkerken kunnen voorlopig geen nieuwe tarweladingen meer opslaan.

Lage prijzen

Dat Frankrijk opnieuw een Egyptische tarweorder misloopt, drukt zwaar op de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs. Het septembercontract, waar overigens niet veel meer in wordt gehandeld, sloot donderdag op €146,75. Het is voor het eerst in zeker vier jaar dat het eerst aflopende tarwecontract onder de €150 noteert. Het decembercontract, het meest verhandelde in Parijs op dit moment, sloot donderdag op €166,50. Het termijncontract voor levering december 2015 is nog nooit zo goedkoop geweest.

Tarwe kan ook op de termijnmarkt in Chicago het prijsniveau niet vasthouden. Het decembercontract, momenteel het meest verhandelde in Chicago, sloot donderdag op $4,6525 per bushel (€152 per ton). Dat is de laagste prijs voor het meest verhandelde contract in ruim vijf jaar.

De termijnmarkt in Kansas City noteerde de laagste tarweprijs sinds april 2007. Ook op de wereldmarkt staat de tarweprijs onder druk. De International Grains Council (IGC) berekende donderdag een prijsindex voor tarwe van 165 punten (100 = prijs januari 2000). Dat is de laagste index sinds 30 juni 2010.

Grote voorraden

Het is niet alleen het goedkope aanbod aan tarwe uit de landen rond de Zwarte Zee die de tarweprijs drukken. De VS heeft een grote tarweoogst achter de rug. Analisten verwachten een grote Amerikaanse productie van mais en sojabonen, hetgeen alle graanprijzen drukt. De prijsdruk wordt versterkt doordat Canada meer tarwe en koolzaad op voorraad heeft dan eerder werd ingeschat, blijkt uit mededelingen van het Canadese landbouwministerie. Daar komt bij dat de tarwe in Australië zich goed ontwikkelt. Het weer in Argentinië is verbeterd. De Argentijnse overheid wil de exportbelasting op tarwe verlagen. En de economie in China staat onder druk, wat de vraag naar grondstoffen vermindert.

Eén reactie

  • farmerbn

    Als straks de Russen uitverkocht zijn komen de kopers naar Europa. Als die kopers nu weinig betalen aan de Russen houden die kopers geld over om het later aan ons te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.