Akkerbouw

Nieuws 1755 x bekeken

Zon stuwt verwachting suikeropbrengst naar 13,7 ton

Dinteloord – De prognose van Suiker Unie voor de suikeropbrengst van groeiseizoen 2015 is in een maand tijd met 0,2 ton gestegen naar 13,7 ton per hectare.

De prognose van Suiker Unie ligt iets boven het vijfjarig gemiddelde van 13,6 ton, maar een stuk onder het record van 2014 van 15,1 ton suiker per hectare.

Veel zon, bovengemiddelde groei

De bovengemiddelde groei van de suikerbieten komt door het grote aantal zonuren van de afgelopen maand, meldt het verwerkende bedrijf. Na een droge periode heeft het in het noorden en noordoosten van het land ruim voldoende geregend. In het Zuiden was de neerslag regionaal zeer beperkt en dat is zichtbaar in de bieten in Zeeland, het oosten van Noord-Brabant en Limburg. Droogte beperkt hier de groei. In het Zuidoosten worden veel bietenpercelen beregend.

Hoogste opbrengstverwachting voor Oost- en Zuid-Flevoland

De opbrengstverwachting van Suiker Unie schrijft 12,4 ton suiker per hectare toe aan Oost-Brabant en 12,7 ton in Limburg. Het Noordelijke zand en veen, die vorige maand beduidend achterliepen op de rest van de teeltgebieden, hebben een flinke plus gemaakt en komen op en net boven de 12 ton uit. De hoogste verwachting heeft Suiker Unie van Oost- en Zuid-Flevoland met een verwachte opbrengst van 16,7 ton suiker, gelijk aan vorige maand. De Noordoostpolder komt daar achteraan met 15,9 ton, deze regio pluste 0,2 ton.

Gezonde bieten, bladschimmel nog onder de duim

Suiker Unie gaat bij de prognose uit van normale weersomstandigheden vanaf nu. Bovengemiddeld weer kan leiden tot een beter resultaat, maar bovenmatige stress kan een opbrengstverlagend effect hebben. Doorgaans zijn de bieten gezond en worden de bladschimmels goed onder de duim gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.