Akkerbouw

Nieuws 1466 x bekeken

Russische exporteurs bevriezen graanexport

Moskou – De Russian Grain Union beweert dat exporteurs de graanexport voorlopig bevriezen, dit als gevolg van de huidige uitvoerrechten die de concurrentiepositie van de Russische tarweproducten onderdrukt.

De vraag naar tarwe blijft hoog, maar de uitvoerrechten zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en haalt daarmee het concurrentievermogen onderuit. De huidige ongunstige wisselkoers staat op 70 Russische roebel tegenover één Amerikaanse dollar. De prijs van een ton graan op 12.780 Russische roebel (US $183 / €161) en de exportvergoeding voor dezelfde hoeveelheid graan is 890 Russische roebel. De exporteur berekent de hoogte van de vergoeding op het moment dat het schip wordt geladen, niet wanneer de overeenkomst voor de exportvoorraden wordt gesloten. Op het moment dat de roebel niet stabiel is, kan een exporteur lastig zijn kosten berekenen.

Uitvoerrechten mogelijk gewijzigd

Op dit moment overweegt  de Russische regering de uitvoerrechten die op 1 juli jl. zijn ingegaan te wijzigen. De exporteurs hebben vanaf het begin hun afkeuring geuit. Dit jaar is de export van tarwe veel minder vergeleken met vorig jaar. Naar verwachting daalt de export tot 3,2 miljoen ton in augustus tegenover 4,7 miljoen ton een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.