Akkerbouw

Nieuws

Minder aardappelen en uien door weer

Dronten – Van zowel aardappelen als uien worden lagere opbrengsten verwacht. "De groei stopt door de erg warme dagen", zegt Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant over het pootgoed.

"Normaal gesproken is augustus de groeimaand, maar dat is nu niet zo. Veel percelen zijn al ver versleten", aldus Hooijman. Gewassen hebben het moeilijk gehad door het koude en droge voorjaar. Daardoor kunnen ze nu niet zoveel meer hebben wat betreft weersextremen.

5 tot 10% minder opbrengst pootgoed

Dat kost in het pootgoed zo 5 tot 10 procent opbrengst, zegt Hooijman. Ook consumptieaardappelen produceren zo'n 10 procent minder. In uien zijn de verschillen groot. "Het lijkt erop dat later gezaaide uien beter presteren dan vroeg gezaaide. Sommige telers proberen de groei te stimuleren door te beregenen. Het is heel droog."

Alleen graan presteert goed

Het wordt een seizoen waarin veel gewassen minder presteren, met uitzondering van het graan.

Ook uit de proefrooiingen van Aviko Potato rollen lagere getallen: zo'n 7 procent minder dan vorig jaar van het ras Miranda en de opbrengst van Fontane valt naar verwachting ongeveer 10 procent lager uit dan het meerjarig gemiddelde.

Ook minder opbrengst in Frankrijk en België

In Frankrijk en België worden eveneens fors lagere oogstcijfers verwacht in de aardappelteelt. De aardappelen worden kleiner en minder in aantal.

Of registreer je om te kunnen reageren.