Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Meer animo verwacht voor wintergerst

Wemeldinge – Akkerbouwers zullen dit najaar extra wintergerst zaaien. Dat verwachten woordvoerders van de grote graancoöperaties Agrifirm en CZAV.

Redenen zijn de gestegen productiviteit van wintergerst en hogere brouwkwaliteit van sommige rassen. Als gevolg daarvan kunnen akkerbouwers profiteren van oogstspreiding zonder veel saldo in te leveren.

Rien Fieman, hoofd van de afdeling granen van coöperatie CZAV in Wemeldinge (Zld.). baseert zijn verwachting op de gestegen productiviteit van wintergerst door de komst van hybride wintergerstrassen. Wintergerst is enkele weken tot een maand eerder rijp dan wintertarwe.

Gemiddeld 10 ton per hectare

Voor oogst 2015 noteert CZAV een gemiddelde wintergerstopbrengst van 10 ton per hectare. De voorschotprijs ligt op €120 per ton. De voorschotprijs ligt iets onder de €132,50 per ton voor wntertarwe, maar wintergerst is wat goedkoper te telen dan wintertarwe.
Van het totale areaal graan dat CZAV collecteert, maakt wintergerst met 4 procent maar een klein deel uit. Het overgrote deel (94 procent) is wintertarwe.

Afzetmanager Aart den Bakker van Agrifirm onderschrijft de verschuiving naar meer wintergerst. Die zou bij Agrifirm, dat veel gerst naar mouterijen afzet, mede ingegeven zijn door de komst van brouwwaardige wintergersten. Den Bakker noemt het ras Cassiopée, dat vanwege minder stikstof wat goedkoper is te telen, eind juni/begin juli oogstrijp is, én 'ietsje brouwpremie' oplevert.

Ook bij Agrifirm is wintergerst een qua volume klein product, 3 à 5 procent van de totale graaninname.

Eén reactie

  • farmerbn

    Bijna 10% lagere prijs noemt hij 'iets' . Er zijn mensen die gaan staken voor minder. Over enkele weken noemt hij misschien bij een daling van 2 euro  een 'fikse daling'.

Of registreer je om te kunnen reageren.