Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Groeiachterstand kruipt naar meerjarig gemiddelde

Dronten- De opbrengst van Fontane lag in week 34 op gemiddeld 55 ton per hectare 40 mm opwaarts. Dat blijkt uit de recentste proefrooicijfers van Aviko Potato. Dat is 7 ton per hectare minder dan het vijfjarig gemiddelde, maar 5 ton per hectare meer dan het vijfjarig minimum.

Aviko Potato beoordeelt de vitaliteit van het loof met een 9. De Fontane blijkt nog redelijk groeikrachtig. In week 32 bedroeg de opbrengst nog 45 ton per hectare. Dat is 10 ton per hectare minder dan het vijfjarig gemiddelde, maar 1 ton per hectare meer dan het vijfjarig minimum. De opbrengst kruipt naarmate de tijd verstrijkt dus langzaam naar het meerjarig gemiddelde toe.

Miranda even hoge opbrengst

Het vroege ras Miranda gaf in week 34 dezelfde opbrengst als in 2014, bruto 60 ton per hectare 40 mm opwaarts. In 2014 bereikte het ras deze opbrengst twee weken eerder. Het ras heeft de groeiachterstand dus ingelopen.

Vorig jaar waren de telers in week 32 volop Miranda aan het rooien. Nu is dat twee weken later. Het loof heeft nog een 5 voor vitaliteit en zal dus nog kunnen doorgroeien. De sortering blijft dit jaar wel wat fijner. Vorig jaar was 70 procent 50 mm opwaarts, dit jaar blijft dat steken op 65 procent.

Van Miranda is dit de laatste proefrooiing van het seizoen. Over twee weken nogmaals van een proefrooiing uitvoeren, heeft geen zin. Telers waren vorig jaar in week 32 volop Miranda's aan het rooien. In week 36 schakelde de fabriek over op rassen als Fontane.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Aviko heeft belang in een grotere oogst?

  • Tiny1946

    natuurlijk dan kan de prijs naar beneden

  • agro1

    hoeveel jaar is meerjarig??? 2 jaar of 10 jaar, wel van belang. en, statistisch klopt de tendetieuze kop. waarom niet over opbrengst gesproken?? maar ja, krantje b laat de oren naar hun broodheren, zijnde de industrie hangen. dank voor de wederom verschafte duidelijkheid. feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.