Akkerbouw

Nieuws

'Atoomakkoord met Iran goed voor pootgoedexport'

Teheran – Het atoomakkoord tussen Iran en het westen bevordert de pootgoedexport. Iran is geschikt voor de aardappelteelt en heeft behoefte aan goed uitgangsmateriaal, zeggen de handelshuizen HZPC en Agrico.

Iran sloot dinsdag een overeenkomst met westerse landen over het atoomprogramma. In ruil worden de sancties opgeheven. Door het akkoord krijgt Iran 100 miljard dollar beschikbaar uit bevroren buitenlandse tegoeden.

Bergstreken geschikt voor aardappelteelt

Iran had tot 1979 een goed ontwikkelde landbouw en vermeerderde zelf pootaardappelen, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. "De bergstreken zijn geschikt voor de aardappelteelt. Telers gebruiken miniknollen, maar alleen van lokale rassen die minder goed produceren."

Import basismateriaal

Als Iran het akkoord uitvoert en de boycot wordt versoepeld, kan het land basismateriaal importeren. Backx: "Er gaan nauwelijks pootaardappelen naar Iran wege de onzekerheid over de betaling. De vraag is hoe Iran het beschikbare geld gaat besteden. Steken ze dat in de landbouw of in de olie-industrie? Door de boycot werd Iran steeds meer zelfvoorzienend. Daarom verwacht ik niet dat Iran ineens een grote pootgoedimporteur wordt."

Moeizame betaling

Directeur Jan van Hoogen van Agrico zegt dat Iran ieder jaar wat pootgoed koopt in Nederland. "Maar de betaling gaat heel moeizaam, zeker de laatste drie jaar. Iran is in potentie een grote importeur van ettelijke duizenden tonnen pootgoed. Het land heeft behoefte aan goede rassen en uitgangsmateriaal."

Pootgoed naar Midden-Oosten

12 procent (zo'n 95.000 ton) van de Nederlandse pootgoedexport gaat naar het Midden-Oosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.