Akkerbouw

Nieuws

'Zoete aardappel is van nature transgeen'

Gent – Zoete aardappelen hebben van nature genen van een bacterie in het DNA.

De Universiteit Gent en het International Potato Centre brachten van 291 rassen zoete aardappelen het genoom in kaart. Ieder ras bevat genen van de bacterie Agrobacterium. De onderzoekers noemen de zoete aardappel dan ook een 'natuurlijke transgeen voedingsgewas' en spreken van een opzienbarende ontdekking. Dat schrijven zij in een verslag dat is gepubliceerd door de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) in de VS.

De bacteriegenen zijn niet gevonden in andere rassen, die nauwer verwant zijn met de wilde aardappel. De onderzoekers vermoeden daarom dat zoete aardappelen ooit besmet zijn geraakt met Agrobacterium. De besmette aardappel nam genen van de bacterie over en gaf die door aan volgende generaties. De nieuwe genen gaven de aardappelen dusdanig goede eigenschappen dat boeren ze zijn blijven telen, redeneren de onderzoekers.

Ze vinden dat hun ontdekking een nieuw licht werpt op transgenese, waarbij kunstmatig soortvreemde genen worden ingebracht. "Men gaat wellicht anders oordelen over het onnatuurlijke karakter van transgene gewassen."

Of registreer je om te kunnen reageren.