Akkerbouw

Nieuws

Bietenzaai eind deze week afgerond

Dinteloord – Ruim 90 procent van het suikerbietenareaal is van zaad voorzien, eind van de week wordt het zaaiwerk afgerond. Dat meldt bietenverwerker Suiker Unie.

De regio's Zeeuws-Vlaanderen, Zeeuwse Eilanden en heel Flevoland zijn al klaar met het zaaiwerk, zo blijkt uit de Bietenstatistiek van Suiker Unie. Het meeste moet nog gebeuren in Oost-Brabant, waar bijna 80 procent van het zaad in de grond zit.

De zaaivorderingen lopen vergeleken met vorig jaar ongeveer twee weken achter, maar in verhouding tot 2013 is het verschil miniem.

Opmerkelijk dit seizoen zijn de korstproblemen, waardoor tot nu toe zo'n 1.000 hectare is overgezaaid. Dit gebeurde vooral op de Noordelijke kleigronden en in de Noordoostpolder, waar gemiddeld geen 40.0000 planten per hectare werden geteld. De meeste problemen hebben plaats op percelen in kleigebieden die kort voor de grote hoeveelheid regen van 25 maart zijn gezaaid.

"Na bijna vier weken tellen we vaak nog maar 15.000 tot 25.000 planten, zonder uitzicht op verbetering", constateert de agrarische dienst van Suiker Unie. "Op telstroken kwamen er in vijf dagen slechts enkele verzwakte plantjes bij, maar soms ook helemaal niets. Korst breken en beregening heeft in het Noorden slechts op een enkel perceel tot een beter resultaat geleid. In andere regio's zijn de ervaringen met beregening positiever. Na beregening nam het plantenaantal vaak met zo'n 10.000 tot 35.000 toe."

Op de meeste percelen die zijn gezaaid in de week van 16 tot en met 21 maart staan uiteindelijk voldoende planten boven, gemiddeld zo'n 50.000 tot 70.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.