Akkerbouw

Nieuws 1540 x bekeken

Bacteriesoort Dickeya op retour

Emmeloord - De erwinia-soort Dickeya solani, ook wel bekend als stengelnatrot, is op zijn retour.

Werd in 2010 driekwart van de declasseringen van Nederlands pootgoed tijdens de veldkeuring veroorzaakt door Dickeya solani, in 2014 was dat nog maar 30 procent. Dat blijkt uit onderzoek van bacteriezieke planten van 2014, uitgevoerd door de keuringsdienst NAK. De soort Dickeya dianthicola is in 2014 geheel niet meer aangetroffen.

De twee andere soorten, Pectobacterium wasabiae en Pectobacterium atrosepticum, de laatste beter bekend als zwartpoot, daalden gestaag verder. In 2014 was wasabiae nog maar in 7 procent van de verlagingen de veroorzaker, terwijl atrosepticum nog maar in 3 procent van de gevallen tot een verlaging  leidde.

De 'nieuwe' bacteriesoort Pectobacterium carotovorum subsp. brasiliense is juist aan een enorme opmars bezig. Van 2010 kwam de soort sporadisch voor. In 2010 werd brasiliense slechts in 5 procent van de besmette planten aangetroffen. In 2014 was dat al bijna 60 procent[MK1]. Brasiliense lijkt daarmee Dickeya te hebben verdrongen als dominante bacterie. Tot vorig jaar repte de NAK overigens niet over brasieliense.

De NAK testte pootgoed alleen op de drie bekende soorten Dickeya, P. atrosepticum en P. wasabiae. Andere soorten en mengbesmettingen werden geschaard onder 'overig'. Omdat deze groep erg groot werd, werd deze aan nader onderzoek onderworpen en determineerde de NAK dat de soort brasiliense een groot aandeel had in die groep. Vanaf nu wordt pootgoed daarom ook op brasiliense getoetst.

Dat brasiliense wint ten koste van Dickeya lijkt gunstig nieuws voor de kwaliteit van Nederlands pootgoed, zegt Miriam Kooman, manager van het lab van de NAK. Latent door Dickeya besmet pootgoed leidt in de nateelt -afhankelijk van het jaar- bijna altijd tot bacterieziek in de nateelt. "Van de nieuwe soort brasiliense is die relatie nog niet bekend, maar we hopen dat de problemen mee zullen vallen", aldus Kooman.

Of registreer je om te kunnen reageren.