Akkerbouw

Nieuws 1253 x bekeken

ABN Amro: suiker blijft goedkoop

Amsterdam – De suikerprijs blijft voorlopig laag. Dat drukt ook de bietenprijs voor volgend seizoen. De suikerprijs daalde dit jaar al met 15 procent, meldt ABN Amro in de Agri-Monitor van deze maand.

Het is daarmee de slechts presterende agrarische grondstof. De tarweprijs daalde dit jaar met 11 procent, evenals de koffieprijs. Cacao werd dit jaar 6 procent goedkoper en mais en sojabonen 4 procent.

Volgens ABN Amro daalde de suikerprijs vooral door de zwakke Braziliaanse real. "Doordat Brazilië een belangrijke suikerproducent is, zorgde de devaluatie van de real ervoor dat een deel van de voorraden versneld op de markt is gebracht, waardoor de prijzen zijn gedaald", schrijft de bank in de monitor.

De suikerprijzen stonden al onder druk. Door de goede productie in de laatste vier jaar zijn grote suikervoorraden opgebouwd in de wereld. "De voorraadgroei is met 25 procent sinds 2010/2011 explosief geweest. Hierdoor ligt de verhouding tussen voorraad en verbruik boven de 45 procent. Dat is een zeer hoog niveau."

ABN Amro verwacht dat over drie maanden de suikerprijs op de wereldmarkt schommelt rond de 13 dollarcent per pound ruwe suiker (€268 per ton). Over zes maanden is dat gestegen naar 13,5 dollarcent (€279 per ton). Momenteel ligt de notering rond 12 dollarcent (€248). Eind januari werd nog 16 dollarcent (€352) betaald voor ruwe suiker.

De komende weken wordt meer duidelijk over de suikeroogst voor het nieuwe seizoen. Dat gaat de suikermarkt meer richting geven, verwacht ABN Amro.

Of registreer je om te kunnen reageren.