Akkerbouw

Nieuws 1473 x bekeken 1 reactie

Tarwe-export EU bijna naar nieuw record

Brussel – De graanexport vanuit de EU blijft lopen als een trein. Vooral Europese tarwe vindt zijn weg naar de wereldmarkt. In de week van 4 tot en met 10 maart is voor 1.749.020 ton uitvoercertificaten aangevraagd, blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Daarvan is 1.593.080 ton zachte tarwe, 32.748 ton maïs en 66.102 ton gerst.

De EU exporteerde in de laatste vijftien jaar één keer eerder zo veel tarwe in één week. Dat was ook in dit seizoen. In de eerste week van februari werd voor bijna 1,7 miljoen ton aan exportcertificaten aangevraagd voor tarwe. Dergelijke astronomische exportcijfers kennen we alleen nog uit de vorige eeuw, toen de EU nog met veel geld de graanexport ondersteunde.

De EU exporteerde dit seizoen tot nu toe (vanaf 1 juli) 22,9 miljoen ton zachte tarwe. Dat was 21,3 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen en 14,2 miljoen ton in seizoen 2012/'13, blijkt uit cijfers van RVO.nl. Ook de gerstexport loopt goed. Tot nu toe verkocht de EU 6,5 miljoen ton gerst aan derde landen. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode 5,1 miljoen ton.

De gesmeerd lopende export ondersteunt de graanprijzen in de EU. Het eerstaflopende contract voor tarwe (levering mei 2015) sloot donderdag op €190 per ton. Dat is €6,25 meer dan vorige week vrijdag. Het is de hoogste meinotering sinds eind januari. Het eerstaflopende maiscontract (juni 2015) sloot donderdag op €165. Dat is €6 meer dan vorige week vrijdag en de hoogste slotnotering voor het junicontract in twee maanden. Volgens RVO.nl is de Europese Unie dit seizoen 2014/2015, op basis van de afgegeven in- en uitvoercertificaten, een netto exporteur van 22,5 miljoen ton graan. Half maart vorig seizoen bedroeg het verschil tussen export en import 18,1 miljoen ton graan.

Er is een aantal oorzaken voor de goedlopende export. De lage eurokoers maakt Europese tarwe gewild op de wereldmarkt. Bovendien stelde Rusland per 1 februari een exportheffing in op tarwe van minimaal €35 per ton. Dat drukt de export vanuit Rusland. En de export vanuit Oekraïne ligt stil. Dat land heeft al veel tarwe verkocht aan andere landen. De overheid en de handel hebben een overeenkomst gesloten om de export tijdelijk te beperken, tot duidelijk is hoe de tarwe de winter is doorgekomen.

Wat de EU ook helpt is de dollarkoers. De dollar bereikte deze week de hoogste stand ten opzichte van de euro in meer dan tien jaar. Tarwe wordt op de wereldmarkt in dollars afgerekend. Dat maakt de export vanuit de Verenigde Staten duur. De VS heeft dit seizoen tot nu toe 24 procent minder tarwe verkocht op de wereldmarkt dan in het vorige seizoen. Daar profiteert de Europese graansector van.

Eén reactie

  • aqwzsx12

    en indien de euro zou terug vallen naar 0.8 dollar, ja volgens Goldman Sax, dan gaan we hier puike prijzen maken. tegen eind 2015 wellicht 220 euro.

    Dat zie je nu nog niet op de TM, maar snel kan gaan, dat weet je toch, niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.