Akkerbouw

Nieuws 2937 x bekeken 1 reactie

Landelijk dekkende drone-service

Nieuwehorne - Drie bedrijven hebben de handen ineen geslagen om een landelijk dekkende drone-service (UAV) aan te bieden. De bedrijven werken met dezelfde techniek in de vorm van een senseFly eBee Ag UAV en een multispectrale camera.

Christel Thijssen van Loonbedrijf Thijssen uit het Friese Nieuwehorne, Peter Holster van AkkerAnalyse uit Marknesse in Flevoland en Bert Rijk van Aurea Imaging uit het Belgische Zaventem gaan vliegen met een eBee Ag UAV en een multiSPEC 4C multispectrale camera.

Begin januari kwam Thijssen in het nieuws als eerste koper van de eBee Ag UAV voor precisielandbouwtoepassingen in Nederland. Samen met de beide andere bedrijven, inmiddels ook in bezit van dezelfde UAV en multispectrale camera, gaat hij samenwerken om landelijk UAV-gewasmetingen aan te kunnen bieden. "We richten ons primair op agrarische toepassingen, maar zijn ook in te huren door bijvoorbeeld verzekeraars, weg- en waterbouwbedrijven en waterschappen", zegt Thijssen.

Thijssen voert sinds ruim twee jaar in opdracht van Agrifirm en Agrometius ook bodemscans uit met de Veris MSP3 bodemscanner. De metingen worden vervolgens door Agrifirm verwerkt tot onder andere taakkaarten voor plaatsspecifiek bekalken. Via een vergelijkbaar concept gaan Loonbedrijf Thijssen, AkkerAnalyse en Aurea Imaging nu ook metingen met UAV's aanbieden. Met de metingen kan inzicht worden verkregen in onder meer bladoppervlak, gewasontwikkeling en stress. Voor het monitoren van verdamping (droogtestress) en om in een vroeg stadium ziektes, virussen en schimmels te kunnen ontdekken, wordt nog geïnvesteerd in thermische camera's. De bedrijven treden puur op als uitvoerders van de UAV-vluchten, de verkoop van het concept wordt opgepakt door een nog niet bekendgemaakte partij.

Het is de bedoeling dat teeltadviseurs namens telers die zij begeleiden, aanvragen doen voor UAV-vluchten en -metingen. Wie 30 hectare ineens in beeld wil laten brengen is straks circa €20 per hectare kwijt. Voor 50 hectare ineens komt de prijs op zo'n €15 per hectare.

Voordat de UAV's kunnen gaan vliegen, moet aan alle wettelijke eisen voldaan zijn zoals het Bewijs van Inschrijving van de UAV (BvI ofwel PH-registratie) en het praktijkexamen van de 'piloten'. De verwachting is dat de eersten vluchten in de loop van mei van dit jaar uitgevoerd gaan worden.

Eén reactie

  • maxisprint


    Het is te hopen dat de uitslagen van de bodemscans in de toekomst gaan overeenkomen met de werkelijke gehalten en waarden die in de bodem zijn, want zoals het nu is klopt er niks van, en heeft het scannen geen zin

Of registreer je om te kunnen reageren.