Akkerbouw

Nieuws 1057 x bekeken

Geen afschaffing quarantainestatus chitwoodi op korte termijn

Drachten - Dat de quarantainestatus voor Meloidogyne chitwoodi spoedig wordt afgeschaft, is op korte termijn niet aan de orde. Dat meldt LTO Nederland.

In 2012 pleitten de pootgoedsector en de LTO-vakgroep Pootaardappelen voor afschaffing van de quarantainestatus van M. chitwoodi. Volgens Upt Hiddema, voorzitten van de LTO-vakgroep Pootaardappelen, is het pleit voor afschaffing van de quarantainestatus nog steeds erg actueel. LTO werkt nu samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de handel en de telers aan een nieuw plan van aanpak om het aaltje te beheersen. "Dat er afgelopen jaar twaalf nieuwe chitwoodicirkels zijn bijgekomen, is funest voor de Nederlandse pootgoedsector. Het aantal cirkels moet juist omlaag. Met allerlei teeltmaatregelen, zoals rassenkeuze en teeltkeuze, moet dat mogelijk zijn. De quarantainestatus moet uiteindelijk in Brussel omgezet worden in een kwaliteitsstatus", aldus Hiddema.

Brussel bepaalt uiteindelijk of de quarantainestatus gehandhaafd blijft. Afschaffing van de quarantainestatus staat echter niet op de EU-agenda. Frankrijk en Duitsland laten het rusten, omdat zij de quarantainestatus van M. chitwoodi niet als probleem ervaren. De Nederlandse overheid kaart het nu niet aan in Brussel, omdat de kans zo goed als nihil is dat andere EU-landen een Nederlands verzoek tot afschaffing zullen honoreren. "Maar als Nederland de komende tijd kan aantonen dat door het nieuwe plan van aanpak het chitwoodiprobleem daadwerkelijk wordt gereduceerd, zou de opstelling van andere landen inzake de quarantainestatus kunnen veranderen", zegt Hiddema.

Of registreer je om te kunnen reageren.