Akkerbouw

Nieuws

CTGB laat vier middelen toe

Wageningen - Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) heeft vier middelen toegelaten en aan één middel een uitbreiding verleend.

Het herbicide Dupont Lexus SX op basis van de actieve stof flupyrsulfuron-methyl is via een wederzijdse erkenning toegelaten in wintertarwe. Dupont Lexus SX heeft werking tegen grassen en veel breedbladigen. Het middel heeft een goede contactwerking en een redelijk goede bodemwerking en zit qua werkingsspectrum in de hoek van Atlantis en Capri. In het buitenland wordt Lexus vaak in combinatie met Atlantis of Capri toegepast, omdat Lexus in tegenstelling tot de contactmiddelen Atlantis en Capri ook wat bodemwerking heeft. Het pakt daardoor ook nieuw ontkiemde duist aan.

Arrat is een nieuwe herbicde in mais op basis van dicamba en tritosulfuron. Arrat kan beschouwd worden als een toevoegmiddel aan de basismix. Arrat is sterk op veelknopigen, haagwinde en kamille.

Het fungicide Luna Experience op basis van fluopyram en tebuconazool is toegelaten in uien, wortelen, prei, sjalotten, vezelgewassen en bollen. In uien is het sterk tegen bladvlekkenziekte, koprot en stemphylium en in wortelen tegen de schimmelziekte sclerotinia.

Het herbicide Lontrel 600 clopyralid wordt de opvolger van het huidige Lontrel 100. Lontrel 600 is zes maal zwaarder geconcentreerd en mag in tegenstelling tot Lontrel 100 ook in waterwingebieden worden toegepast. De dosering wordt dus 0,2 liter in plaats van 1,2 liter per hectare.

Het fungicide Rudis (prothioconazool) mag voortaan ook in wortelpeterselie, pastinaak, knolraap, koolraap, schorseneren en tweejaars plantuien.

Of registreer je om te kunnen reageren.