Akkerbouw

Nieuws 990 x bekeken

Avebecampagne met bovengemiddeld zetmeelgehalte

Veendam – Zetmeelaardappelverwerker Avebe heeft zijn zetmeelcampagne afgerond. Donderdag zijn de laatste aardappelen van de campagne 2014/2015 aangeleverd in het Groningse Ter Apelkanaal. Vorige week werden op de Drentse locatie Gasselternijveen de laatste aardappelen verwerkt.

De kwaliteit van de aardappelen tijdens deze campagne was beter dan vorig jaar. Het zetmeelgehalte bedraagt 20,3 procent, dat is volgens Avebe iets boven het meerjarig gemiddelde. Het tarracijfer lag gemiddeld op 6 procent, dat is gelijk aan het meerjarig gemiddelde. De aardappelen uit de bewaarschuren hadden gemiddeld genomen hogere zetmeelgehaltes en lagere tarragehaltes dan tijdens de af-landperiode. De bij de coöperatie aangesloten leden hebben grotendeels hun leverruimte benut.

De campagne is op tijd gestart in augustus 2014 en kenmerkte zich bij aanvang al door grote verschillen in de opbrengst per regio. Veel telers van zetmeelaardappelen hebben een bovengemiddelde zetmeelopbrengst per hectare gerealiseerd, maar in een deel van het Avebe-werkgebied hadden telers te kampen met veel neerslag in het voorjaar. Dit heeft in die gebieden geleid tot een lagere aardappelopbrengst of, incidenteel, zelfs geen oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.