Akkerbouw

Nieuws 1258 x bekeken

Minder chitwoodi in pootgoed

Er is dit jaar minder pootgoed besmet verklaard met chitwoodi. Volgens LTO is dat 41 hectare. In 2014 was dat 53 hectare, maar het besmette areaal is wel groter dan in voorgaande jaren.

Dat zei voorzitter Upt Hiddema van de LTO-werkgroep Pootaardappelen op een bijeenkomst in Zuid-Beijerland. De keuringsdienst NAK onderzoekt steekproefsgewijs alle pootgoed op chitwoodi. Bij een vondst trekt de NVWA een cirkel van 1 kilometer om de vindplaats. Pootaardappelen binnen die cirkel worden na de oogst getest op het aaltje. Hiddema is voorzichtig positief. "Er is minder areaal besmet verklaard, terwijl de NAK meer monsters heeft genomen dan vorig jaar."

Kwaliteitsziekte

Hiddema hoopt dat Brussel chitwoodi in de toekomst gaat beoordelen als een kwaliteitsziekte en niet langer als een quarantaine-organisme. "Maar dan moet Nederland wel laten zien dat het aaltje beheersbaar is."

Telers in de chitwoodi-cirkels voelen zich benadeeld tegenover collega's buiten de gebieden, vanwege de extra screening op chitwoodi. Bij een positieve uitslag wordt het pootgoed afgekeurd. Handelshuizen testen het uitgangsmateriaal voor hun eigen telers op chitwoodi. Bij een positieve uitslag wordt dat pootgoed geëxporteerd.

Schaderegeling voor besmetverklaringen

Om wrevel hierover te voorkomen bij de telers binnen de cirkels, pleit Hiddema voor het instellen van een schaderegeling voor alle besmetverklaringen. "Een vergoeding van €5.000 per hectare, kost de Nederlandse pootgoedteler slechts €6 per hectare. De reacties van telers zijn positief. Het innen van zo'n heffing is een vraagstuk, nu de productschappen weg zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.