Akkerbouw

Nieuws 2336 x bekeken 1 reactie

Meer concurrentie voor tarwe uit EU

Egypte koopt voor het eest in ruim drie jaar tarwe in Argentinië. Doordat de nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri de exportheffing op tarwe heeft geschrapt, kan tarwe uit Argentinië weer concurreren op de wereldmarkt.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kocht Egypte 120.000 ton Argentijnse tarwe voor $174,88 tot $176,90 per ton. Het is het goedkoopste aanbod van tarwe dat het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc dit seizoen heeft gekregen.

Waarde Argentijnse peso gedaald

Niet alleen het schrappen van de exportheffing stimuleert de Argentijnse export. Daarnaast is de waarde van de peso sterk gedaald, doordat de overheid niet langer vasthoudt aan het reguleren van de koers van de nationale munt. Ten opzichte van vorig jaar december is de peso nu 52 procent minder waard. De concurrentie uit Argentinië zet ook de tarweprijs in de EU onder druk. Het goedkoopste Franse aanbod aan Gasc lag $6 boven dat van Argentinië.

5,5 miljoen ton Argentijnse tarwe beschikbaar voor export

Volgens RVO.nl heeft Argentinië 5,5 miljoen ton tarwe beschikbaar voor de export, waarvan het grootste deel aan buurland Brazilië wordt geleverd. Daarmee krijgt de EU er een geduchte concurrent bij op de tarwemarkt. Maar Argentinië was een veel grotere speler. In seizoen 2011/2012 exporteerde het land nog een record van bijna 13 miljoen ton tarwe. Doordat de vorige president Kirchner exportheffingen invoerde, daalde de export sterk. In 2013/2014 verkocht Argentinië slechts 2,3 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt.

'Rusland overweegt schrappen exportheffing tarwe'

Volgens RVO.nl overweegt ook Rusland om de exportheffing op tarwe te schrappen met ingang van januari 2016. Het effect op de wereldmarkt zal niet groot zijn, want de heffing was vorig jaar al flink verlaagd. Uit Rusland kwam een bod van $193 op de Egyptische tender, ver boven de Argentijnse bieding. Toch kocht Syrië volgens RVO.nl 200.000 ton maaltarwe in Rusland voor $186,00 per ton. Rusland steunt de Syrische president Assad in de burgeroorlog die in het land woedt. De tarwe aankoop is mogelijk een tegenprestatie van Assad.

Eén reactie

  • farmerbn

    Even zullen de tarweprijzen gedrukt worden door de Argentijnen. Maar als de tarwe daar op is, dan is het weer de beurt aan ons. In februari een flinke vorstperiode in Oost Europa en de prijzen rijzen de pan uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.