Akkerbouw

Nieuws 3253 x bekeken

Kwaliteit uien blijft spannend dit seizoen

De natte omstandigheden aan het einde van de teelt leiden tot meer kwaliteitsproblemen in de uienteelt dan vorig seizoen.

Dat blijkt nu de uien een poosje in de schuur zitten. Het verschijnsel watervellen staat bovenaan de lijst problemen. De vrees voor koprot blijft.

Nauwelijks klasse 1 uien

De uien zijn dit seizoen gemiddeld van mindere kwaliteit. Dat concludeert Van Meir Uien na de beoordeling van de monsters van bewaaruien die bij telers in opslag liggen. "Klasse 1 uien komen we nauwelijks tegen, de uien hebben teveel verwering", schetst directeur Leon van Meir in de nieuwsbrief. "Ook worden we regelmatig geconfronteerd met watervellen, fusarium, zuur en bruine ringen."

Ventileren noodzakelijk

Inwendige gebreken komen eveneens meer voor dan vorig seizoen. Dat heeft effect op de bewaarbaarheid en de afzetmogelijkheden.

Koprot heeft Van Meir nog niet veel gezien. Ventileren met drogende lucht blijft noodzakelijk.

Agri-e-Trade heeft deze week de geldigheidstermijn van de kwaliteitsrapporten van op Uienhandel.com aangeboden partijen dit seizoen verkort naar 4 weken. In de praktijk blijkt de kwaliteit van uien na die maand namelijk niet meer te kloppen bij het rapport. Dat leidt tot misstanden. Bij twijfel aan de haalbaarheid wordt de termijn verder teruggeschroefd.

Foto: Jong & van Es
Foto: Jong & van Es

Laat gerooide percellen te kort gedroogd

Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot ziet ook problemen, maar geeft aan dat vergelijken met vorig jaar niet eerlijk is. "De kwaliteit was toen super." Jonker ziet wat watervellen en bacterie door de regenval aan het einde van het groeiseizoen. "De uien zijn nat binnengekomen en vooral laat gerooide percelen zijn soms te kort gedroogd. Daar zie je dan nog water in de nek. Die uien zijn nog niet zover en moeten nog worden geventileerd. Maar het regent geen afkeuringen ofzo."

Moeilijker vocht loslaten met meer huiden

Volgens Jonker is er een verband tussen het ontstaan van watervellen en raseigenschappen. "Hoe meer huiden, hoe moeilijker die uien vocht loslaten en hoe meer risico op watervellen."

De kiemrust lijkt goed. Koprot blijft spannend. "Veel komt het niet voor nu, maar het was een laat seizoen. Dus het kan nog."

Of registreer je om te kunnen reageren.