Akkerbouw

Nieuws

Argentinië stelt export GMO gewas veilig

Argentinië laat de teelt van een genetisch gemodificeerd gewas alleen toe, als het geen gevaar oplevert voor de export naar China. Pas als China de import toestaat, mag een GMO-gewas worden geteeld in Argentinië.

Argentinië is een grootmacht wat betreft GMO-gewassen, schrijft de Amerikaanse landbouwraad in Buenos Aires in een rapport. Van alle GMO-gewassen in de wereld staat 14% in Argentinië. Dat is de derde plaats na de VS en Brazilië. Er staat 25 miljoen hectare GMO-gewassen in Argentinië. Dat is 150.000 hectare meer dan in 2014. Vrijwel alle sojabonen en alle katoen is genetisch gemodificeerd. Bij mais ligt het GMO-aandeel op 95%.

China is een van de belangrijkste afzetmarkten voor de Argentijnse akkerbouw. Daarom heeft de regering de bepaling opgenomen in iedere vergunning, dat een GMO-gewas alleen mag worden geteeld, nadat China er een importvergunning voor heeft afgegeven.

Gebruik nieuwe gentechnologie

Daarnaast laat Argentinië als een van de eerste landen in de wereld het gebruik van nieuwe gentechnologie vrij. Dit betreft technieken waarbij het DNA van een plant wordt veranderd, zonder dat genen van buiten worden ingebracht. Bij de gangbare genetische modificatie worden soortvreemde (transgenese) of soorteigen (cisgenese) genen gebruikt van buiten de plant. Argentinië heeft samen met de VS een klacht ingediend bij de wereldhandelsorganisatie WTO tegen de EU, omdat het Europese handelsblok drempels opwerpt voor de import van genetisch gemodificeerde grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.