Akkerbouw

Nieuws 2213 x bekeken

Abares: suiker brengt minder op voor boer

Het Australische overheidsbureau Abares verwacht dat akkerbouwers dit seizoen minder verdienen aan de suikerproductie, ondanks dat de wereld meer suiker verbruikt dan het produceert.

Abares wijkt in de nieuwste prognose af van andere analisten. Die verwachten dat de suikerprijs gaat stijgen, omdat de wereld dit seizoen voor het eerst in jaren meer suiker verbruikt dan produceert. Op de termijnmarkt in Londen noteert het contract voor levering maart 2016 al twee weken boven de $400 per ton witsuiker. Dat is het hoogste prijsniveau in negen maanden.

Verschil van 5,8 miljoen ton

De marktbureaus gaan uit van een tekort aan suiker dit seizoen van 3,3 miljoen ton (Kingsman) tot 5,2 miljoen ton (FO Licht). Abares gaat zelfs uit van een verschil van 5,8 miljoen ton tussen productie en verbruik. Toch voorziet Abares dat de Australische akkerbouwers minder voor de rietsuiker krijgen betaald. De gemiddelde prijs per ton suiker die de boeren kregen in seizoen 1997/1998 stelt Abares op 100. De suikerprijsindex stond vorig seizoen op 111,8 en daalt dit seizoen naar 110,8. Het betekent dat de boeren omgerekend bijna 11% meer voor het riet krijgen betaald dan 18 jaar geleden, maar wel minder dan vorig seizoen.

Dalende termijnmarkt New York

De suikernotering op de termijnmarkt in New York gaat ook dalen. Abares verwacht een gemiddelde notering van 13 dollarcent per pound ruwe suiker (€263 per ton). Het afgelopen seizoen bedroeg die 14,5 dollarcent (€293 per ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.