Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:13 nov 2015

Exportkansen aardappel door calamiteiten buitenland

Calamiteiten in het buitenland bieden komend seizoen mogelijkheden tot extra afzet van consumptieaardappelen, mits de kwaliteit van het product goed is.

Dit schetst René van Diepen van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) op de eerste noteringsbijeenkomst voor aardappelen droog uit de schuur van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN), donderdagochtend in Emmeloord.

Aardappeloogst valt lager uit

Polen oogst dit seizoen ongeveer 6 miljoen ton aardappelen. Dat is 1,5 miljoen ton minder aardappelen vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van NAO-directeur Van Diepen. In heel Europa valt de aardappeloogst lager uit dan vorig jaar. Nederland produceert ruim 38.000 ton minder aardappelen.

Vergelijkbaar met seizoen 2013

De Europese oogstraming is afgelopen jaar fors gedaald met ruim 7.500 miljoen ton voor de EU-28 landen naar 52.321 miljoen ton. Vorig seizoen waren de opbrengsten uitzonderlijk hoog. Voor de vijf belangrijkste aardappel producerende landen (Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Duitsland en België) komt de oogstraming in 2015 uit op 32.701 miljoen ton. Dat is ruim 4 miljoen ton lager dan een jaar eerder. Daarmee is dit seizoen vergelijkbaar met seizoen 2013, toen in de EU-5 landen 32.353 miljoen ton aardappelen werden geoogst.

Mogelijkheden voor extra afzet

Naast de exportkansen in Polen liggen er dit seizoen mogelijkheden voor extra afzet naar Italië en Spanje. Deze landen hebben voor dit groeiseizoen minder pootaardappelen geïmporteerd, waardoor daar de aardappeloogst ongeveer 300.000 ton lager uitvalt.

Ook de verwerkende industrie groeit. Er wordt 500.000 ton meer verwerkt dan vorig jaar. Daarnaast vallen de opbrengsten in België tegen, waardoor dit seizoen tot en met september al 20.000 ton meer aardappelen zijn geëxporteerd naar onze zuiderburen, vergeleken met een jaar geleden.

Eén reactie

  • henk 60

    Das mooi. Maar ik zou komma's gebruiken ipv punten zo lijkt het wel heel veel.
    Op naar 25 cent per kilo dan maar.

Of registreer je om te kunnen reageren.