Akkerbouw

Nieuws 2149 x bekeken 2 reacties

Belgische aardappelen leveren minder kilo's

Kruishoutem – Alleen het aardappelras Fontane lijkt dit jaar in België het meerjarig gemiddelde te bereiken met 53 ton per hectare. Bintje en Innovator blijven met respectievelijk 44 en 49 ton per hectare zo'n 5 ton lager dan in voorgaande jaren.

Ook Challenger scoort met 51 ton per hectare onder de opbrengst van vorig jaar. Dat blijkt uit de eindopbrengst van de praktijkpercelen van de Belgische landbouwinstituten PCA, Inagro, FIWAP en Carah. Deze instanties volgden dit groeiseizoen 78 praktijkpercelen, er zijn 320 proefrooiingen gedaan.

Droogte drukt opbrengst vroege rassen

Door de aanhoudende droogte bleef de opbrengst van de (half-)vroege rassen Amora (37 ton per hectare) en Anosta (39 ton per hectare) aan de lage kant. De late industrierassen Bintje en Fontane werden ook in de groei belemmerd door droogte, maar de regen half augustus maakte nog wat goed. In deze rassen kwam doorwas voor.

Onderwatergewicht vroeg in seizoen hoog

Het onderwatergewicht (owg) zat al vroeg in het seizoen hoog, registreert PCA, maar de ontwikkeling stagneerde in augustus. Soms daalde het owg zelfs door leegzuiging van secundaire knollen. Innovator scoort op de praktijkpercelen het laagst met een owg van 367 gram en Challenger het hoogst met 410 gram.

Blauwgevoeligheid

Verder merkt de PCA de blauwgevoeligheid van dit seizoen op. Dat lijkt vooral het gevolg van bodemomstandigheden en het afgelopen groeiseizoen. De aardappelen voorzichtig behandelen en warm verwerken kan het optreden van blauw sterk beperken.

Laatste reacties

  • boertinus

    Zijn deze raming netto of bruto? hier in zuidwest nederland kwamen wij in week 34 met innovators al met een ruime 50 ton aan zetten.

  • info36

    Slim om je eigen markt te verzieken. Je hebt mensen en potloden.

Of registreer je om te kunnen reageren.