Akkerbouw

Nieuws 5439 x bekeken

Opnieuw uienverwerker gesneuveld

Den Bosch – Met het faillissement van Van Gog Uien en Groentenprodukten in het Noord-Brabantse Deurne is opnieuw een uienverwerker gesneuveld door de hevige concurrentie in Nederland. Een overnamekandidaat heeft zich al gemeld.

Van Gog is afgelopen vrijdag door de rechtbank in Oost-Brabant failliet verklaard. De uienverwerking is de hoofdmoot van het bedrijf. "Door de uitermate dunne marges heb je heel veel volume nodig om het hoofd boven water te houden", legt curator Merijn Kemps uit, waarnaar eigenaar Van Gog verwijst voor commentaar op de kwestie. "De volumes zijn de laatste jaren fors terug gelopen. Op een gegeven moment is het niet meer houdbaar."

Het Deurnse bedrijf levert sinds 1992 geschilde en gesneden groenteproducten aan bestemmingen in Europa. Een grote speler wil het bedrijf, inclusief de eigenaren, overnemen. "Daar is overeenstemming over", zegt Kemps. "Dit moet echter nog worden goedgekeurd door de rechtbank. Tot die tijd blijft de partij anoniem."

Hiermee blijven de berichten over failliete uienverwerkers maar komen. Vorige week werd bekend dat het Friese sorteer-, verpakkings- en exportbedrijf Konaxx Onions stopt met de uienverwerking. Hieraan ligt de Russische boycot ten grondslag; Konaxx zette 60 tot 70 procent af op Rusland. Eind november werd uiensorteer- en verpakbedrijf Oomen Agro in Marknesse is failliet verklaard. Het bedrijf was in de financiële problemen gekomen door 'de uiterst smalle marges en toegenomen sorteercapaciteit in de afgelopen jaren'.

Meerderen gingen deze bedrijven de laatste maanden voor. Nederland heeft te veel sorteercapaciteit, waardoor de bedrijven die uien verwerken elkaar kapot concurreren. De capaciteit van de sorteerders in Nederland is zo'n 35.000 ton per week, terwijl gemiddeld nog geen 20.000 ton weggaat. De nood om uien in te kopen is zo groot dat er geen ruimte is voor speculatie, wat een prijsopdrijvend effect heeft. Daarnaast leidt markttransparantie ertoe dat de handel minder vat heeft op de prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.