Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Ook Frito-Lay wil geen GMO-aardappel

Plano – De Amerikaanse snackfabrikant Frito-Lay gaat geen producten verkopen die zijn gemaakt van genetisch gemodificeerde aardappelen. Frito-Lay is onderdeel van PepsiCo. Dat meldt het Britse vakblad Farmers' Weekly. Eind vorig jaar besloot fastfoodketen McDonald's het zelfde te doen.

Dit is een tegenslag voor de Amerikaanse aardappelverwerker Simplot. Die kreeg in november vorig jaar een teelttoelating voor de Innate. Deze aardappel is genetisch zo veranderd dat bij het bakken minder kankerverwekkend acrylamide kan ontstaan. Ook is de aardappel minder gevoelig voor stootblauw, zodat de netto-opbrengst per hectare omhoog kan. Volgens Simplot bespaart dat in de VS jaarlijks ongeveer 18.000 ton aardappelafval. De aardappel bevat geen soortvreemde genen. Simplot veranderde de volgorde van de genen en heeft bepaalde genen onklaar gemaakt in de Innate.

Het was de eerste teelttoelating van een GMO-aardappel in de VS sinds 1995. Toen kreeg de New-Leaf aardappel van Monsanto een toelating. De aardappel was met bacteriegenen resistent gemaakt tegen de Colorado-kever. Wegens afzetproblemen stopte Monsanto in 2011 met GMO-aardappelen.

Laatste reacties

  • agratax2

    Lijkt erop dat de voedingsmiddelen industrie zich afkeert van de GMO's om de consument niet tegen zich in het harsnas te jagen. Nu de boeren nog zij zullen wel moeten als de mondiale verwerkers deze producten op hun >zwarte lijst< zetten. Want als ik dit artikel goed lees betekent dit ook dat alle producten waar bv. Mais of soya in zit ook vrij van GMO's moet zijn.

  • Mels

    It's all about the money. Door meer per geleverde ton in chips/frites om te zetten daalt de kostprijs behoorlijk met als gevolg dat Simplot de teler meer uit zou moeten betalen.......you do the math......En die 18000 ton aardappel afval is uiteindelijk geen afval maar veevoer of kan zoals in NL in een vergister. Mooi verhaal maar natuurlijk eenzijdig van Simplot. Hulde voor Fritolay.

Of registreer je om te kunnen reageren.