Akkerbouw

Nieuws 1537 x bekeken

Italië vangt bot voor suikerplan

Brussel - De Europese Commissie en een meerderheid van de Europese landbouwministers zien nog geen noodzaak voor noodmaatregelen om de suikersector te ondersteunen. De Italiaanse minister van landbouw, Giuseppe Castiglione, is een pleitbezorger van ondersteunende maatregelen voor de suikersector, nu besloten is dat de quotering per 2017 vervalt.

Italië kreeg steun van met name Spanje, Finland, Griekenland, Slowakije en Slovenië.  Andere lidstaten en Europees landbouwcommissaris Phil Hogan dat de overgang naar de afschaffing van de suikerquotering al is versoepeld door de afschaffing met twee jaar op te schuiven. Maar Hogan is wel bereid om een deskundigengroep te laten kijken naar de ontwikkelingen, met name rond de afschaffing van het quotasysteem.

Hogan zegt dat in 2007 al de eerste maatregelen zijn genomen die erop gericht zijn de suikersector voor te breiden op de overgang naar een marktgeoriënteerd systeem. Dalende prijzen hebben bietentelers en suikerproducenten in de problemen gebracht, vindt Castiglione.

Of registreer je om te kunnen reageren.