Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Egypte koopt opnieuw Franse tarwe

Caïro – Egypte koopt 240.000 ton Franse tarwe. Rusland en Oekraïne bieden geen tarwe aan. Daardoor liepen de tarweprijzen eind vorige week weer op in Europa. Begin vorige week waren ze gedaald vanwege de ruime prognoses van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). In de VS dalen de tarweprijzen, omdat de export achterblijft.

Rusland biedt weinig tarwe aan. Dat geldt ook voor Oekraïne. Dat is vooral te merken aan de inschrijvingen op het heffingsvrije importquotum dat de EU op 1 januari openstelde. Oekraïne mag dit jaar 950.000 ton tarwe, 400.000 ton mais en 250.000 ton gerst exporteren naar de EU zonder invoerheffing. Volgens een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is nog geen 15 procent benut. "Normaal wordt volop ingetekend op zo'n quotum. De lage benutting is opmerkelijk. De nationale munt in Oekraïne (hryvnia) is nog sterker in waarde gedaald dan de euro. Maar tarwe is duur in Oekraïne. Telers houden het vast. Bovendien heeft de overheid de handel gemaand in januari en februari maximaal 400.000 ton tarwe te exporteren."

Laatste reacties

 • ed12345

  Meneer Engwerda ik denk dat Rusland bij betere olieprijzen graag tarwe aan Egypte had verkocht onder zeer coulante voorwaarden maar door de lage inkomsten nu een pas op de plaats moet doen .Rusland en Egypte hebben heel lang zeer goede banden gehad

 • piethermus1

  in de tijd van nasser, ja

 • ed12345

  Piethermus Rusland doet zijn best om in Africa en de arabische staten waar mogelijk zo veel mogelijk invloed te hebben

 • j.oosterhuis@kpnmail.nl

  Goed

Of registreer je om te kunnen reageren.