Akkerbouw

Nieuws 1236 x bekeken 8 reacties

EU-steun voor suikerproducent in ontwikkelingslanden

Brussel - De Europese Commissie trekt geld uit voor de zogenoemde ACP-landen om te voorzien in de gevolgen van de dalende suikerprijs op de Europese markt. Dat zegt Europees Commissaris Neven Mimica (Internationale samenwerking en ontwikkeling).

Suikerproducerende ACP-landen hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van de toegang tot de Europese markt. De EU liet de ontwikkelingslanden  beperkt suiker exporteren naar de EU, waardoor de landen relatief hoge prijzen konden opstrijken die in de afgelopen jaren wel €300 tot €400 hoger konden liggen dan de wereldmarktprijzen.

Nu de Europese Unie  de suikerquotering beëindigd  ontstaat een situatie die voor de suikerboeren uit ACP-landen een nadeel oplevert.

Europees Commissaris Mimica zegt dat de Europese Commissie geld uittrekt om de suikerproducerende ontwikkelingslanden te helpen.  In de periode van 2014 tot 2020 gaat het om €8 miljard.

Laatste reacties

 • zon

  8 miljard weggeven,en de boeren hier laten stikken.
  Waanzin.

 • marc47

  idd, waanzin

 • agratax2

  @zon. Je ziet het verkeerd. De boeren hier mogen stikken inderdaad, maar we geven de 8 miljard niet weg, we geven het aan de suikerplantages in handen van reeds schatrijke westerse multinationals. Zo komt het geld vanzelf terecht in de zakken van de investeerders die al niet weten hoe ze geld uit handen van de fiscus moeten houden.

 • schoenmakers1

  zouden ze ook subsidie kunnen geven om in het buitenland kooieieren bij te bouwen, kunnen ze die lekker naar hier laten komen, en tegelijk Dijksma horen zeggen dat het dierwelzijn omhoog moet en dat kiloknallers niet kunnen, het moet niet gekker worden

 • alco1

  Geld van anderen weggeven is zo gemakkelijk en valt vaak in verkeerde handen en misschien wel via omwegen in eigen privéhanden.

 • WJHDKremer

  Boem....  Ik viel uit mijn stoel

 • geert150

  daar zit een zootje ambtenaren die er geen verstand van hebben

 • joohoo

  De kosten voor het verdwijnen van het bietenquota stijgen dus met 80 %.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.