Akkerbouw

Nieuws

'EU exporteert opnieuw record aan graan'

Brussel – De EU exporteert dit seizoen waarschijnlijk een record aan graan. Dat komt door de goedkope euro en de onrust in de wereld. Dat verwacht een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

In seizoen 2013/2014 verkocht de EU een record van 43,5 miljoen ton graan aan derde landen. De woordvoerder verwacht dat het record dit seizoen 2014/2015 minstens wordt geëvenaard. "De goedkope euro maakt graan uit de EU aantrekkelijk voor importerende landen."

Ook de onrust in de wereld stimuleert de graanexport vanuit de EU, zegt de woordvoerder. "Rusland stelt een exportheffing in om de stijging van de voedselprijzen te beperken. Door de burgeroorlogen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten daalt de graanproductie. Die landen moeten veel meer importeren en kopen graag in de EU vanwege de lage eurokoers. En de EU is een betrouwbare leverancier. Zo produceert Syrië dit jaar een miljoen ton graan minder dan in voorgaande jaren."

De lage eurokoers zorgt er volgens RVO.nl ook voor dat de EU dit seizoen minder mais importeert. "Bovendien oogstte de EU veel mais. Maar de totale graanimport blijft tot nu toe redelijk op hetzelfde niveau als vorig seizoen, omdat Oekraïne door een handelsovereenkomst met de EU een bepaalde hoeveelheid graan zonder heffing mag exporteren naar de EU."

Of registreer je om te kunnen reageren.