Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

EC vraagt Russen om oplossing boycot aardappelen

Den Haag – De Europese Commissie heeft in een brief aan de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor gevraagd om een oplossing voor de handel in consumptieaardappelen. De commissie heeft de indruk dat Rusland met een snelle reactie komt.

In december hebben Russische inspecteurs steekproeven gedaan bij Europese pootgoedbedrijven. De uitslag hiervan wordt binnenkort verwacht. Er wordt een vervolg beoogd voor de consumptieaardappelen.

"Het wordt niet eenvoudig", stelt Jan Gottschall, secretaris pootaardappelen bij de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). "Consumptieaardappelen staan nog altijd op de Russische boycotlijst. Daarbij zijn er nog fytosanitaire barrières", legt hij uit. "Klaarblijkelijk nemen de Russen dit verzoek serieus en zijn ze voornemens om snel te reageren. Ik denk dat we die reactie echter niet op korte termijn hoeven te verwachten. Desalniettemin is dit een positieve ontwikkeling."

In augustus vorig jaar verbood Rusland voor een jaar de invoer van groente, vlees, vis en zuivel uit de EU en alle agrarische producten uit de VS, Canada, Australië en Noorwegen. De boycot volgde op het instellen van sancties tegen Rusland vanwege de steun aan separatisten in Oekraïne.

Eén reactie

  • ed12345

    Poutin lacht zich rot en ondertussen worden de gevechten in de oekraiene heviger

Of registreer je om te kunnen reageren.