Akkerbouw

Nieuws

Argentinië oogst meer tarwe

Buenos Aires – De graanbeurs in de hoofdstad Buenos Aires verwacht dat Argentinië dit seizoen 11,2 miljoen ton tarwe oogst. De oogst is 11 procent groter dan die in 2013/2014. De tarwe is op 4 procent na van het land, meldt de graanbeurs.

Veel telers waren overgestapt van tarwe op gerst vanwege de lagere exportheffingen op gerst. Maar de saldo's vielen tegen, waardoor veel akkerbouwers dit seizoen weer kozen voor de tarweteelt. Ook het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een grotere tarweoogst in Argentinië. Het USDA gaat uit van 12 miljoen ton. Dat is 14 procent meer dan in 2013/2014. De International Grains Council (IGC) houdt het op 12,5 miljoen ton, een stijging van 15 procent.

Argentinië hoorde voorheen bij de top vijf van tarwe-exporteurs in de wereld. Nadat de regering exportheffingen instelde om de kas te spekken, nam de betekenis van Argentinië op de wereldtarwemarkt af. Vorig seizoen kwam het land niet meer voor in de top tien van tarwe-exporteurs. Dit seizoen komt het door de gestegen productie op de zevende plek; na de EU, de VS, Canada, Rusland, Australië en Oekraïne.

Of registreer je om te kunnen reageren.