Akkerbouw

Nieuws 707 x bekeken 5 reacties

Veel Frans tarwe niet van bakkwaliteit

Parijs – Van de in Frankrijk geoogste zachte tarwe is niet meer dan 43 procent direct geschikt voor de meelindustrie.

Ruim een kwart heeft een te laag Hagberg-getal terwijl van de rest nog eens een groot deel niet aan de vereisten voldoet. Daarmee bevestigen FranceAgriMer en analist Arvalis de al eerder gemelde berichten dat de kwaliteit van de tarwe-oogst veel te wensen over laat. ''Die kwaliteit zou tijdens de opslag nog iets kunnen verbeteren dus we houden bij de cijfers een slag om de arm,'' tekent FranceAgriMer wel aan.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Zoals ik al eerder aangaf: Maaltarwe wordt later in het verkoopseizoen duur.

 • trijnie

  Wat is een te laag hagberg-getal? Wil iemand mij dit eens uitleggen???

  En waarom kun je met mindere kwaliteit niet brood bakken??
  Bvd

 • woutertje86

  @trijnie, het Hagberg-getal (ook wel Valgetal genoemd), is een maat voor de eiwitkwaliteit van tarwe. Het geeft de activiteit van het enzym alpha-amylase weer. Hoe hoger het valgetal, des te lager de activiteit van alpha-amylase en andersom. Schottige tarwe heeft een hoge activiteit van alpha-amylase, waarbij zetmeel wordt omgezet in suikers en dus een laag valgetal.
  Tarwe met een valgetal van 250 kan goed brood van gebakken worden. Ligt het valgetal boven de 350 wordt het brood droog en beneden de 150 krijg je plakkerig brood met gaten.
  Deze getallen staan voor het aantal seconden waarin een gewichtje in een reageerbuis met een deegmengsel naar beneden zakt. Hoe sneller deze in het mengsel naar beneden zakt des te lager het valgetal en dus des te lager de kwaliteit van de tarwe.

 • trijnie

  Dank je wel voor de uitleg Woutertje.
  Ik heb het wel drie keer na moeten lezen maar ik begrijp het hoe het in elkaar steekt.
  Heeft het weer of de grondsoort invloed op het eiwitgehalte van het graan? En wordt er daarom zo weinig tarwe in Nederland verbouwd?
  Er komt veel kijken bij het verbouwen van gewassen.

 • woutertje86

  Vooral de stikstofbemesting heeft invloed op het eiwitgehalte. Indirect hebben het weer en de grondsoort dat natuurlijk ook. Als het droog is hebben gewassen minder water tot hun beschikking waardoor ze minder stikstof op kunnen nemen. Ook droogt de ene grondsoort sneller uit dan de andere.
  Er wordt juist veel tarwe verbouwd. Na aardappelen is dit het grootste gewas.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.